Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Syráreň Bel plánuje rozšíriť výrobu

Michalovská Syráreň Bel Slovensko plánuje rozšíriť výrobu a prijať nových zamestnancov. V tejto súvislosti požiadala štát o investičnú podporu.

Investor požiadal o dve formy pomoci. Ide o úľavy na dani z príjmu vo výške 950.000 eur a dotáciu na obstaranie technológií v sume 450.000 eur. Plánované rozšírenie výroby počíta s celkovými oprávnenými nákladmi 4,25 milióna eur.

„Som veľmi rád, že aj potravinárstvo našlo medzi sebou zástupcu, ktorého projekt môžeme podporiť, už len kvôli tomu, že je tam veľký multiplikačný efekt čo sa týka vstupov. Investor nielen že vytvorí 50 pracovných miest, ale dokáže aj udržať existujúcich asi 440. Čo je ešte zaujímavejšie z pohľadu slovenskej ekonomiky, že päť rokov počas doby trvania tohto projektu sa bude mlieko pre výrobu odoberať od slovenských farmárov. Takže tam vznikne niekoľko stoviek ďalších nepriamych pracovných miest, čo je pre poľnohospodárstvo veľmi významné,“ uviedol pri včerajšej návšteve syrárne štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec.

V prípade nových pracovných miest má isť predovšetkým o operátorov výroby a balenia.

„Práca je vhodná pre mužov aj ženy. Nie je tu obmedzenie z pohľadu vzdelania. Chceme ľudí, ktorí chcú pracovať, majú pracovnú disciplínu a pracovné návyky. Noví zamestnanci budú dodržiavať prísne hygienické a bezpečnostné normy, keďže ide o sofistikovanú potravinársku výrobu,“ priblížil riaditeľ michalovskej syrárne Martin Buršák.

Dodal, že ide o prácu na 24 hodín denne, sedem dní v týždni, v trojzmennej nepretržitej prevádzke. V prípade získania štátnej podpory chcú nových zamestnancov prijať v niekoľkých fázach ešte v priebehu tohto roka.
Projekt michalovskej syrárne je aktuálne v pripomienkovom konaní.

„Momentálne čakáme na stanoviská od ostatných rezortov, pričom máme predbežne kladné vyjadrenia od iných poskytovateľov investičnej pomoci. Predpokladám, že projekt bude predložený na rokovanie vlády v priebehu troch týždňov,“ avizoval Chovanec.

Spoločnosť Syráreň Bel Slovensko, a. s., je súčasťou francúzskej skupiny Bel. Pôsobí v 130 krajinách sveta a má 28 výrobných prevádzok. Na Slovensku pôsobí od roku 2000 prostredníctvom závodu v Michalovciach a obchodného zastúpenia v Bratislave. Michalovská spoločnosť dosiahla za rok 2015 obrat takmer 74 miliónov eur.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
ni
ni
12. február 2016 9:47

A ako inak ju aj dostane…ved z takej dotacie kvapne aj nejake provizia…
Smiesne a potom sa ide niekto vrsit na poctivych podnikateloch…

jm
jm
12. február 2016 12:48

Podľa mňa skôr štátna pomoc správnym smerom. Podpora od štátu na jedno pracovné miesto len 28 tisíc Eur . V prípade Babiša to bolo 70 tisic vtedy nik nepodozrieval z úplatkársta. Skôr by pomohlo informovať ľudí o dodržiavaní dohodnutých podmienok pri každej väčšej podpore.