Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z ekonomiky

Lesy SR v roku 2015 prekročili plánovaný zisk takmer o štvrtinu

tátny podnik Lesy SR dosiahol v minulom roku hrubý zisk vo výške 10,331 milióna eur (po zdanení takmer 7,8 milióna eur), čo je o 23,8 % viac, ako bol plánovaný hospodársky výsledok. TASR o tom dnes informoval hovorca lesov Vlastimil Rezek.

Podnik zároveň eviduje historicky najvyššie rezervy na pestovanie lesa vo výške 12,067 milióna eur, vytvorila tiež rezervy 1,700 milióna na ochranu lesa a rezervy na opravy ciest a majetku vo výške 1,065 milióna eur. Ako Rezek dodal, tržby podniku z vlastných výrobkov a služieb vzrástli oproti plánu o 4,5 % na 214,950 milióna eur.

“Tento veľmi priaznivý hospodársky výsledok dosiahol podnik napriek klesajúcej kvalite a tým aj cene kalamitného dreva a zvýšeným úlohám pri zalesňovaní. Náklady na pestovnú činnosť medziročne vzrástli takmer o 2 milióny eur, pričom priemerné speňaženie dreva pokleslo o približne jedno euro za kubický meter,” reagoval v tejto súvislosti generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Peter Morong.

“Aj napriek týmto negatívnym vplyvom sa nám podarilo vytvoriť dostatočné finančné rezervy na skvalitnenie obhospodarovania lesných porastov v budúcom období,” poznamenal.

Rok 2015 sa pre lesníkov niesol v znamení pokračujúcej likvidácie následkov kalamity Žofia z mája 2014. V novembri ukončili spracovanie vyvrátených a polámaných stromov po tejto veternej smršti. Najdlhšie trvalo spracovanie kalamitného dreva v odštepnom závode Rimavská Sobota, ktorý bol najviac postihnutý. Následná podkôrniková kalamita bude podľa Lesníckej ochranárskej služby Národného lesníckeho centra gradovať v rokoch 2016 až 2018.

“Ťažba medziročne narástla o 2,5 %, keď podnik vyťažil 4,2 milióna kubických metrov dreva. Pokračoval trend poklesu množstva najžiadanejšieho a tiež drahšieho ihličnatého dreva. V roku 2014 Lesy SR vyťažili viac než 1,9 milióna kubických metrov ihličnatého dreva, pričom vlani to napriek vyššej celkovej ťažbe bolo iba cez 1,8 milióna. Podiel ihličnatého dreva tak poklesol na 44 % z ťažby. Ešte v roku 2010 bol jeho podiel na úrovni 58 %,” uviedol Rezek.

Zdôraznil tiež, že podnik opäť zvýšil účtovnú hodnotu dlhodobého majetku, ktorá vzrástla o 5,989 milióna eur. Vlani pokračoval aj rast produktivity práce z pridanej hodnoty na zamestnanca medziročne o 2,5 % na 27.715 eur.
Lesy SR sú najväčším správcom lesného majetku na Slovensku.

Obhospodarujú necelých 900.000 hektárov lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom vlaňajšieho roka zamestnávali 3480 ľudí.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments