Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Venovali sa najmä dynamizácii slovenskej prvovýroby

Venovali sa najmä dynamizácii slovenskej prvovýroby
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenský agrobiznis potrebuje zdynamizovať. Pod týmto heslom sa zišli analytici, ale aj odborníci z praxe, prvovýrobcovia i spracovatelia na každoročnej konferencii Agrobiznis tradične v Hale K na nitrianskom Agrokomplexe. Súčasťou tejto odbornej konferencie bolo aj vyhodnocovanie súťaže stredoškolákov Naj Agro chlapec & dievča 2016.

V odbornej časti stretnutia sa najprv predstavili ekonomickí analytici. Juraj Kožuch z Pôdohospodárskej platobnej agentúry hovoril najmä o Podporných schémach priamych platieb a neprojektových podporách pre poľnohospodárov v tomto roku.

Juraj Karpiš zo spoločnosti Iness už tradične venoval svoj vstup všeobecným úvahám na tému eura a spoločného európskeho trhu, tentoraz sa venoval budúcnosti eurozóny a dopadov na podnikateľské prostredie spolu s otázkou, či euro vyrastie zo svojich detských chýb.

Od čisto ekonomických tém k praxi sa dostal redaktor Agromagazínu – Dávid Karkulín, ktorý sa už každoročne na tejto konferencii venuje možnému vývoju cien komodít a vplyvu na slovenskú poľnohospodársku ekonomiku.

„Predovšetkým je niekoľko kľúčových faktorov, teda ponuka a dopyt. Potom výmery a osevné plochy a okolnosti, ktoré neuchopíme, teda počasie a aktivita na kapitálových finančných trhoch. Aj špekulatívny kapitál ovplyvňuje ceny komodít. Najmä pšenice, kukurice, repky a sóji,“ uviedol Dávid Karkulín.

„Momentálne sme veľkí pesimisti, zaznamenávame veľký pokles cien rastlinných a živočíšnych komodít. Existuje ale veľa fundamentov, ktoré hovoria o raste cien komodít. Tok finančného kapitálu za päť rokov ukazuje, že komodity sú najlacnejšie za posledných 42 rokov. Doteraz kapitál tiekol do alternatívnych komodít. Je tendencia, že sa tento vplyv kapitálu postupne otočí, a predpokladáme, že kapitál vstúpi práve do agrokomodít,“ myslí si Dávid Karkulín.

Keďže je trh otvorený, všetko sa kopíruje na základe vývoja cien na svetových trhoch

„Slovensko, a pri niektorých komoditách aj Európska únia, je malý hráč. Minulý rok sme to videli napríklad pri kukurici – 30% pokles úrody u nás a ceny sa diktovali inde ako v Európe. Keďže sa v Amerike toho urodilo dosť a je to hlavná krajina pre túto komoditu, tie ceny boli u nás nízke,“ hovorí Karkulín.

Vývoj cien teda slovenský prvovýrobca ťažko ovplyvní.

„Každý potrebuje dodržiavať osevný postup. Meniť na základe odhadov cien osevný postup by bola riskantná stratégia, je tu však šanca osevné postupy upravovať. Je tu istá možnosť manažovať si vstupy, aby sme výrobu maximalizovali alebo udržiavali v primeranej bilancii,“ hovorí Karkulín.

Ďalšia časť konferencie sa venovala dobrým príkladom z praxe. Oľga Apoleníková z Pružiny, ktorá už roky prevádzkuje farmu oviec porozprávala o svojich skúsenostiach o výrobno-obchodnej farme s účinným marketingom. Jahňacina a produkty z ovčieho mlieka majú totiž problém dosať sa na bežný trh, a tak museli od začiatku vymýšľať alternatívne cesty. A tak si hľadali spotrebiteľov v regióne, alebo u partnerských inštitúcií. Oľga Apoleníková hovorila aj o priamom kontakte so spotrebiteľom, ktorý sa v ich regióne na hornom Považí postupne učil konzumovať výrobky z ovčích produktov. Problémom bola aj konzumácia jahňaciny – no masívna kampaň u spotrebiteľov s návodmi na kuchynskú úpravu prinášajú po rokoch prvé ovocie.

Najbližšie sa všetci ovčiari z tohto regiónu stretnú 8. apríla na námestí v Považskej Bystrici, aby pripravili pre spotrebiteľa zaujímavý program v rámci už tradičného programu Zo salaša do mesta. 

Ďalšia časť konferencie bola venovaná praktickému využitiu výskumov NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby. Išlo o prednášku Jána Hubu o inováciách, ktoré by mohli odstraňovať rezervy v živočíšnej výrobe a Miroslav Záhradník hovoril o novom projekte ústavu – Systéme sledovania ekonomiky v chove dojníc.

Autor článku: Karol Vrbský – poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments