Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Výrobu mlieka sa chystá zrušiť asi 20 subjektov

Boj o prežitie chovateľov dojníc nebude bojom šikovnejších, ktorí vedia produkciu mlieka robiť lepšie, ale bojom národných vlád o výšku podpory poskytnutej farmárom.

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) jej podpredseda a zároveň predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexander Pastorek, ktorý sa dnes zúčastnil rokovania o problémoch na trhu s mliekom so šéfkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabrielou Matečnou (nominantka SNS).

“Už dnes máme informácie, že niektoré vlády, aj v rámci krajín V4, idú schvaľovať takéto podpory, respektíve už ich schválili na to, aby podporili vysoké výpadky tržieb svojich chovateľov dojníc. Aj o tejto téme sme dnes informovali vedenie MPRV, ako aj ministerku pôdohospodárstva. Je dobré, že sme sa zhodli na niektorých základných veciach, ako je vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala pracovať na dvojtýždennej až mesačnej báze. V nej by sa mali stretávať odborníci z prvovýroby, spracovania mlieka, obchodu, z MPRV a mali by spolu hľadať riešenia, ako pomôcť farmárom preklenúť toto, pre nich veľmi nepriaznivé obdobie. Odovzdali sme ministerke pôdohospodárstva naše návrhy na riešenie situácie na trhu s mliekom. Patrí k nim podpora vyššieho podielu slovenských výrobkov na pultoch obchodných reťazcov, či opätovné zavedenie tzv. červenej nafty pre živočíšnu výrobu, ktorú majú napríklad kolegovia v ČR a Poľsku. Je nemysliteľné, ak budú podobné podpory fungovať v okolitých krajinách, aby sme boli konkurencieschopní v takomto krízovom období, aké zažívame,” uviedol A. Pastorek.

SZPM už koncom marca 2016 informoval, že za dva roky poklesla priemerná nákupná cena mlieka o takmer 10 eurocentov na kilogram, čo predstavuje pokles o 38 %. Súčasná nákupná cena mlieka, momentálne na úrovni okolo 26 eurocentov na kilogram, pokrýva len asi 60 % výrobných nákladov. Celkové tržby prvovýrobcov mlieka poklesli minulý rok oproti roku 2014 o viac ako 43 miliónov eur. SZPM odhaduje, že za minulý rok dosiahla strata v sektore prvovýroby mlieka úroveň takmer 60 miliónov eur.

Podľa prieskumu SZPM je na Slovensku minimálne 12 podnikov, ktoré v druhom štvrťroku 2016 nemajú zmluvne zabezpečený odbyt mlieka. Objem takéhoto “voľného mlieka” je takmer 9 miliónov kilogramov (kg) za druhý štvrťrok, respektíve takmer 30 miliónov kg do konca roka.

“Podľa informácií z regiónov sa chystá zrušiť výrobu mlieka asi 20 podnikov – chovateľov 4000 kráv s produkciou takmer 30 miliónov kg mlieka, pričom sa medzi nimi nachádzajú aj podniky, ktoré dosahujú veľmi dobré produkčné ukazovatele,” doplnil SZPM.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Kana Karol
Kana Karol
12. apríl 2016 9:52

Už sa to blíži , naše deti budú môcť vidieť kravu “Milku” len vo vybraných supermarketoch