Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Počasie umožnilo plynulé pokračovanie v poľných prácach

Počasie umožnilo plynulé pokračovanie v poľných prácach
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pretrvávajúce priaznivé počasie počas 14. týždňa umožnilo plynulé pokračovanie v poľných prácach. Jačmeň jarný a pšenica jarná sú vo väčšine regiónov osiate podľa osevných plánov, naplno sa rozbehli osevy kukurice na zrno a slnečnice. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Podľa nej sa zmenila situácia vzhľadom na pôdne sucho, keď najmä na západnom Slovensku prišlo počas minulého víkendu k zrážkam, a tak sa situácia mierne zlepšila.

V bratislavskom regióne vzhľadom na pokračujúce priaznivé počasie bol v 14. týždni ukončený osev pšenice, jačmeňa a hrachu, ako aj výsadba zemiakov. Do záverečnej fázy sa dostáva osev slnečnice a cukrovej repy.

V regióne Nitra, teda v okresoch Nitra, Topoľčany, Šaľa, Zlaté Moravce, poľnohospodári ukončili osevy jačmeňa, pšenice, hrachu, cukrovej repy a výsadbu zemiakov. Pokračujú v siatí slnečnice a kukurice na zrno. Tieto dve plodiny sejú aj v okrese Levice, Nové Zámky, Trenčín alebo Bánovce nad Bebravou.

Na Liptove museli vyorať časť repky a triticale, pretože ju obžrala lesná zver. Z regiónu hlásia veľké škody, ktoré poľnohospodárom spôsobuje zver, a to na plodinách, ale aj na lúkach. Osevy hlavných jarných plodín (jačmeň, pšenica, ovos, repka, hrach) poľnohospodári prakticky ukončili, triedia zemiaky na sadbu a pripravujú pôdu na ich výsadbu.

V žilinskom, prešovskom regióne, aj v okrese Krupina už farmári zasiali jariny. V Krupine padlo v 14. týždni miestami 10 až 12 milimetrov zrážok, čo je z hľadiska vlahy pomerne málo. Farmári dúfajú, že vlahy bude v pôde viac. Takmer všetky poľnohospodárske subjekty na Turci osev jarín ukončili. Zostáva im ešte osiať kukuricu na zrno, sóju a vysadiť zemiaky.

V okrese Stará Ľubovňa poľnohospodári začali s výsadbou zemiakov. Počasie im prialo, a preto sa rozsah poľnohospodárskych prác rozšíril aj na ošetrovanie ozimín, lúk a pasienkov. V regióne Bardejov vyorali 75 hektárov ozimnej pšenice pre zlé prezimovanie a zničenie porastu lesnou zverou.

Priaznivé počasie umožnilo aj poľnohospodárom v regióne Svidník naplno rozbehnúť jarné práce. Ku koncu 14. týždňa zasiali už polovicu obilnín, kukuricu siať ešte nezačali.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments