Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

O čerstvé mlieko nie je záujem, tvrdia družstevníci

O čerstvé mlieko nie je záujem, tvrdia družstevníci
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Najväčšie problémy zažíva v súčasnosti Poľnohospodárske družstvo (PD) v liptovskej obci Smrečany s predajom mlieka. Podľa hlavného ekonóma Milana Vozára robia všetko preto, aby živočíšnu výrobu zachovali.

„Problém s mliekom je celoeurópsky. Navyše, my máme voči európskym krajinám nevýhodu, keďže systém rozdávania dotácií je iný a výška dotácií nie je rovnaká. Pozíciu z hľadiska konkurencie máme teda ťažšiu, aj pri týchto podmienkach sa však živočíšnu výrobu snažíme udržať, sme na to odkázaní,“ povedal Vozár s tým, že krajinotvorba v podhorských oblastiach, ošetrovanie a využívanie pozemkov je podmienené práve živočíšnou výrobou.

„Mali by si to uvedomiť aj ľudia, ktorí rozhodujú o podpore družstiev,“ upozornil.

Prosperita družstiev na vidieku podľa neho ovplyvňuje aj krajinotvorbu či zamestnanosť obyvateľstva.

„Ročne vyprodukujeme viac ako 3,5 milióna litrov mlieka. Akýkoľvek pohyb v cenotvorbe, aj o jeden cent, nám spôsobuje obrovské výpadky,“ vysvetlil hlavný ekonóm PD Smrečany.

Ako ďalej uviedol, družstvo má pri predaji mlieka stabilných dlhoročných partnerov.

„Všetko kravské mlieko dodávame do kežmarskej mliekarne Tami, celú produkciu ovčieho mlieka zase dodávame do liptovskej mliekarne,“ vymenoval Vozár.

PD Smrečany prevádzkovalo na najväčšom liptovskomikulášskom sídlisku Podbreziny mliekomat, z ekonomických dôvodov ho však museli zrušiť.

„Obyvateľstvu sme urobili službu, dodávali sme tam kvalitné, čerstvé mlieko, ktoré obsahuje presne tie látky, ktoré organizmus najviac potrebuje. Na Podbrezinách žije viac ako 10.000 obyvateľov a my sme nedokázali predať ani 100 litrov mlieka denne,“ pripomenul problémy s predajom čerstvého mlieka.

Predaj sa snažili podporiť napríklad letákmi, na ktorých boli recepty zo živého mlieka. Hlavným dôvodom nezáujmu je podľa Vozára zmena stravovacích návykov.

Poľnohospodárske družstvo Smrečany sa venuje rastlinnej aj živočíšnej výrobe. Majú viac ako 1000 kusov hovädzieho dobytka, oviec a koní. Obhospodarujú 2400 hektárov pôdy, približne polovica sú lesy a pasienky, druhá polovica je orná pôda.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
19. apríl 2016 19:17

A aká bola cena?

jm
jm
20. apríl 2016 21:47

Skôr je problém v tom ,že ľudia si odvikli od konzumácie čerstvého mlieka. V minulosti mlieko v sklenenej fľaši nemalo trvanlivosť tri mesiace ako dnešné. Mali ste z neho aj kyslé mlieko . No dnes ho poznajú ľudia ako pokazené mlieko. A napomohala aj antireklama o škodlivosti mlieka a živočíšnych… Celý komentár »

top farmar
top farmar
23. apríl 2016 8:31

A kde sa to dá kúpiť?

jm
jm
23. apríl 2016 20:47

Dnes len priamo od farmára neupravené .Ja ho pijem také vyše päťdesiat rokov a problém som z neho nikdy nemal. Dokonca ho konzumovali aj moje deti ako náhradu za sunár alebo feminár . Akurát pani doktorka nemala z toho radosť. Deti sú vďaka Bohu zdravé nemajú žiadne alergie ako mnohé… Celý komentár »

milan
milan
24. apríl 2016 9:31

Tak neupravené dávat ho děťom v dnešnej dobe to je priamo hazard!!Nuž reklama je reklama ak aj zůfalá!V prieskume keď dali vychladiť syrové, a krabicové 3.5% a 1.5% mlieko tak dotyčný fajšmekri syroveho mlieka vo finále nězpoznali čo je čo!No v prípade sunaru ako jeho náhrady to bol istotne vývar!!… Celý komentár »

jm
jm
24. apríl 2016 21:01

Pán milan ja považujem za hazard aj to ,že nie si schopný svoje názory propagovať úprimne pod svojim pseudo menom. Si jednoducho chameleon. Nik nehovorí o konzumácii surového kravského mlika tepelne neúpraveného. Môj názor poukazoval na konzumáciu mlieka prednostne z fariem kde sa nepoužívajú prísady na zvyšovanie produkcie mlieka. To… Celý komentár »

jm
jm
24. apríl 2016 21:36

Dodatok.Surové konzumujem samozrejme osobne stále. Pre deti sa krátko prehrievalo na teplotu 72 stupňou C. Zloženie samotného mlieka je ovplyvnené najviac živočíšnym druhom a tiež ďalšími faktormi ako je laktácia, výživa, zdravotný stav, rasa atď.

milanko
milanko
25. apríl 2016 9:36

a kdě sů tié farmy čo něpoužívajů oné niekdě na zozname pre orientáciu občana?:-)Po prevarení zostane hlavne tuk!!! Jm hajiš něhajitělné pri tom množstve fariem ako napríklad u susedou!! oháňaš sa faktormi a to hlavné!!! cenu a kešeńu občana si zabudol!!!celý svet plní do fliaš a ty si tu urobil… Celý komentár »

jm
jm
25. apríl 2016 11:17

Občan najlepšie pozná región priamo kde žije. Tomu určite netreba vysvetľovať kde je taká farma. Malá nápoveda. Farma ktorá mala vysoké investície musí dnes doháňať straty zvyšovaním produkcie mlieka nakoľko cena mlieka je nižšia ako cena minerálnej vody. Pri nižších nákladoch je možné prežiť aj pri nižšej produkcii mlieka. Ospevované… Celý komentár »