Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Sú investičné podpory takmer vyčerpané?

Sú investičné podpory takmer vyčerpané?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Valné zhromaždenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory konštatovalo pokračovanie stagnujúceho ekonomického vývoja odvetvia. Podľa vyjadrenia Milana Semančíka, predsedu SPPK, agrosektor aj za rok 2015 skončil v strate.

„Negatívny vývoj za posledné tri roky je zarážajúci, lebo v okolitých štátoch dosahuje agrárny sektor zisk. Jasným dôkazom úpadku slovenského agropotravinárskeho priemyslu je saldo zahraničného obchodu s agrokomoditami na úrovni 1,096 miliardy eur. Negatívny výsledok sa oproti roku 2014 zvýšil o 41 miliónov eur,“ povedal vo štvrtok 21. apríla 2016 M. Semančík.

Delegáti Valného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch nitrianského výstaviska, vo svojich diskusných príspevkoch poukazovali najmä na kritickú situáciu vo výrobe mlieka. Ako odznelo na podujatí, až jedna tretina súčasných chovateľov dojníc uvažuje nad ukončením výroby.

Poľnohospodári vlani vstúpili do jednoročného záväzku na welfare zvierat, ktorý trvá do konca apríla. Milan Semančík si myslí, že ak nepríde čo najskôr jasný signál ako podporiť odvetvie, bude to pre mnohých roľníkov znamenať začiatok likvidácie stád.

„Som z kraja, kde sme ako prví pocítili odbytovú krízu mlieka. Dodávatelia odbytového družstva Sever sa ocitli v zlej finančnej situácii. V Žilinskom kraji nemáme inú výrobnú alternatívu, ako produkciu surového kravského mlieka. V priamej väzbe na výrobu mlieka je naviazaných minimálne 1500 zamestnancov a sekundárne raz toľko,“ vyjadril sa člen predstavenstva SPPK za Žilinský kraj Marián Kohút.

Ten vo svojom príspevku uviedol, že v prípade neriešenia zložitej situácie v oblasti ANC platieb, ktorá značne ukrojila z dotačného koláča v severných oblastiach Slovenska, je ochotný vzdať sa svojej funkcie v orgánoch SPPK.

„Snažíme sa systém mlieka riešiť len pomocou peňazí. Chýbajú mi ale riešenia na úrovni spracovateľských firiem a obchodného reťazca,“ navrhol Jozef Urminský, predseda RPPK Topoľčany.

Podľa Milana Semančíka, na stabilizáciu mliečneho odvetvia by bolo potrebných minimálne dvadsať miliónov eur. V súčasnosti Ministerstvo pôdohospodárstva hovorí najmä o opatreniach, ktoré by nemali mať dosah na štátny rozpočet.

V prípade investičných podpôr Jozef Kamenický, štátny tajomník agrorezortu uviedol, že budú podporovať tie projekty, ktoré budú viesť k stimulácii výroby. Aby bola zabezpečená transparentnosť, hovoril o zverejňovaní jednotlivých bodových ohodnoteniach projektov napríklad na webovej stránke.

Otázne je, koľko prostriedkov pre investičné projekty v PRV zostalo. Podľa predsedu topoľčianskej regionálnej komory disponuje oblasť 4.1 už len približne 25-miliónmi eur.

„Dva razy bolo bývalým ministrom Jahnátkom deklarované, že sa nebudú meniť finančné rámce pre jednotlivé oblasti. Pred dvoma týždňami som si na webe zobrazil, že suma 18 miliónov eur pre podopatrenie 4.1 – oblasť osem, bola zvýšená na 86 miliónov eur. Pýtam sa, čo je za tým? Veď sme mali politicky deklarované, že sa to meniť nebude,“ uviedol J. Urminský.

Na konkrétnu otázku reagoval nový generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch.

„Nedokážem Vám odpovedať prečo. Pri svojom prvom vystúpení som hovoril o transparentnosti a tu budem garantovať. Tých prostriedkov ale asi nebude nutných toľko, ako ste uviedli. Musíte nám dať nejakú čas. Všetci asi vieme, kde nás v rezorte tlačí päta najviac,“ povedal J. Kožuch.

Uvedené informácie o zazmluvnení viac ako osemdesiatich miliónov eur z oblasti osem nie sú prekvapujúce. O tom, že približne takáto suma by mala byť z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 zabookovaná, sa hovorí už niekoľko týždňov. Prekvapujúce je, že uvedené čísla nikto zo zodpovedných na Valnom zhromaždení SPPK nepoprel.

V tieni týchto udalostí sa zmenšuje aj úspech Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorý prezentoval Milan Semančík.

„Odviedli sme kus roboty. Veď všetky oblasti boli pôvodne navrhované so subjektívnymi hodnotiteľmi,“ povedal.

Nakoniec s externými hodnotiteľmi ostala len oblasť osem, cez ktorú budú podporené strategické investície oveľa väčšou sumou, ako bolo v minulosti prezentované. Isté je, že tento stav výrazne okliešti možnosti nového vedenia ministerstva pôdohospodárstva, ktoré správnym nastavením finančných tokov mohlo výraznejšie podporiť oblasti, ktoré nám v súčasnosti spôsobujú problémy.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
dikobraz
dikobraz
22. apríl 2016 10:29

Výšku finančných prostriedkov k zazmluvneniu schvaľuje Riadiaci orgán! V tomto prípade sekcia rozvoja vidieka a jej bývalý riaditeľ Barbarič! Takže niekde na PPA musia disponovať listom s jeho podpisom. Ak nie tak konal na vlastnú päsť výkonný riaditeľ. Jednoduché ako facka… A týchto dvoch pánov sa treba pýtať že PREČO???

agrarnik zHN
agrarnik zHN
25. apríl 2016 10:41

V normálnej krajine sa to rieši jednoducho – zneužitie funkcie verejného činiteľa – rýchly proces a šup do väzenia. Žiaľ v našej koloniálnej krajine, kde vládne diktát menšiny nad väčšinou to nefunguje – skôr je to prejav hrdosti – máme na to. Ak by dostali na tvrdo 5-7 rokov určite… Celý komentár »