Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Otázka predsedníctva bude aktuálna už o rok

Otázka predsedníctva bude aktuálna už o rok
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Valné zhromaždenie SPPK sa aj dva mesiace pred slovenským predsedníctvom viedlo v tradičnom duchu problémov nášho odvetvia. Od legislatívnej náročnosti mnohých procesov, ktoré odrádzajú od výroby, cez nerovnosť podpôr, až po obavu z ďalšieho cenového vývoja komodít.

Zarážajúce je, že až do záverečných minút, keď na to poukázal člen predstavenstva Marián Kohút, sa vôbec nehovorilo o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ. Slovensko sa stane na šesť mesiacov hlavným koordinátorom európskej politiky a túto šancu si nabudúce zopakujeme až v roku 2030.

Nie je pritom tajomstvom, že viac ako tretina európskeho rozpočtu smeruje do oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. Ide o obrovský finančný rámec a aj možnosť pre našich poľnohospodárov. Predsedníctvo pritom musíme vnímať aj z pohľadu, že obyvateľstvo Slovenska sa na európskej populácii podieľa jedným percentom a na agrárnej produkcii niekde na úrovni 0,6 percenta! Bez preceňovania jeho vplyvu môžeme povedať, že nás čaká neopakovateľná šanca, ktorá sa v vzhľadom k zahranično-politickým udalostiam, už ani nemusí opakovať.

Náš aktuálny prístup je ale veľmi tradičný. Autor týchto riadkov sa ako člen Klubu poľnohospodárskych novinárov často dostane na zahraničné farmy, výskumné ústavy, alebo inštitúcie, ktoré s rezortom priamo súvisia. Pokiaľ pred piatimi rokmi sa v Holandsku, Belgicku, ale aj v Švédsku, alebo Írsku veľmi intenzívne riešilo odstránenie mliečnych kvót, na Slovensku táto téma prakticky neexistovala. Dnes o nej dokážeme diskutovať hodiny.

Pri dnešných rokovaniach v zahraničí sa podobnou horúcou témou stala zmluva TTIP medzi EÚ a USA. Slovenský poľnohospodár zatiaľ o tejto téme z úst samosprávy, alebo ministerstva nepočuje. Dva mesiace pred našim predsedníctvom ide o obdivuhodnú ignoráciu.

Naša dokonalosť a obrovská konkurenčná výhoda je ale v poukazovaní na minulosť a na zlé riešenia, ktoré sme v nej vykonali. Je preto pravdepodobné, že o téme slovenského predsedníctva a agrootázkach, na ktoré sme mohli mať vplyv, budeme hovoriť už v budúcom roku.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
22. apríl 2016 15:13
Jozef Artim
Jozef Artim
22. apríl 2016 17:12

Juraj, poslal som Ti stanovisko k článku. Bolo by vhodné, ak by si niektoré tvrdenia opravil.

Juraj Huba - prevádzkovatel polnoinfo
Juraj Huba - prevádzkovatel polnoinfo
22. apríl 2016 17:59

Jozef, ďakujem Ti za e-mail. Pripravím si na základe toho, čo si mi poslal otázky a budúci týždeň sa zastavím buď za Tebou, alebo Milanom Semančíkom. Výčitka k slovenskému predsedníctvu ale patrila celému VZ. Často riešime svoje malé problémy a pritom keď sa objaví šanca pohnúť s vecami priamo tam,… Celý komentár »

L.D.
L.D.
25. apríl 2016 9:33

Bohužiaľ, Slováci si ešte celkom neuvedomili, že od r.2004 sme členmi EÚ a nevedia, čo to vlastne znamená. Na tomto poli nás čaká ešte veľa práce…

Miro
Miro
25. apríl 2016 10:16

Juraj myslím že podstatnejším bodom programu VZ bola úprava vnútrokomorových noriem a dovolenie člena Predstavenstva. Objektívne si ale myslím že tvorbu SPP pre roky 2020-2026 budú realizovať iné krajiny ako Slovensko a neovplyvní to ani naše predsedníctvo v EÚ. V súčastnosti máme aktuálny problém ako ďalej s poľnohospodárstvom v SR… Celý komentár »