Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Odpije si čínsky tiger zo slovenského mlieka?

Odpije si čínsky tiger zo slovenského mlieka?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Čínska vláda očakáva prudký nárast dovozu mliečnych výrobkov do roku 2020. Hlavnými dôvodmi nárastu importu je zvýšenie domáceho dopytu a nižšie ceny na svetových trhoch.

„Do roku 2020 sa očakáva, že dovoz mliečnych výrobkov do Číny dosiahne 15,9 milióna ton, čo je o 43 percent viac, ako v roku 2015. V roku 2025 sa očakáva, že dovoz sa zvýši až o 69-percent na 18,8 milióna ton,“ uviedla to správa čínskeho ministerstva poľnohospodárstva, ktorú predstavil Han Changfu, tamojší agrominister.

Dôvodm nárastu dovozu je aj odchýlenie sa od politiky jedného dieťaťa. Čína má v súčasnosti jednu z najnižších pôrodností na svete a stárnucú populáciu. Podľa informácií China Daily, významný nárast dovozu bude tvoriť sušené mlieko.

Súčasný pokles cien v EÚ odborníci často vysvetľovali zvýšenou produkciou suroviny u hlavných vývozcov mlieka, protiopatreniami Ruska z dôvodu sankcií EÚ, ako aj zníženým dopytom zo strany Číny.

Čína v roku 2015 doviezla potravinárske výrobky z EÚ v hodnote 10,3 miliardy eur a stala sa druhým najväčším exportným trhom. V skladbe tamojšieho dovozu dominujú najmä detské potravinárske výrobky, bravčové mäso, víno a liehoviny a mliečne výrobky.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
1. máj 2016 17:47

Tak rýchlo TAM!!! MZVSR,MHSR,MPARV nasadnúť do špeciálu s Mliekarmi a uzatvárať zmluvy…

jm
jm
3. máj 2016 9:57

Skôr ÁNO ako NIE.Však PENTA už pripravuje portfólio fariem a pôdy pre tigra z Číny. Nám ostane len makačka od rána do noci na ich farmách ale potešenie z práce to určite nebude. Naši politici sa budú mať čím pochváliť ako pomohli zachrániť potápajucu poľnohospodársku loď.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. máj 2016 11:45

koniec treba priprtaviť tím ľudí na zhasnutie svetla slovenským producentom mlieka