Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Vyhodnocujú projekt podpory mladých v rezorte

Vyhodnocujú projekt podpory mladých v rezorte
insert_photoB. Jordan

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v súčasnosti vyhodnocuje viac ako 2000 podaných projektov v rámci výzvy pre mladých poľnohospodárov, ktoré sa ešte nezrealizovali. Uviedol to odbor komunikácie a marketingu agrorezortu.

Úverový produkt Moja pôda je podľa agrorezortu pripravený v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB), prioritne pre mladých farmárov.

„Projekt a jeho výsledky budeme môcť hodnotiť po preskúmaní všetkých podaných žiadostí o nenávratný finančný príspevok a jeho následnom spustení,“ spresnilo agroministerstvo.

Podpora malých, mladých a rodinných farmárov podľa MPRV predstavuje jeden zo základných mechanizmov znižovania regionálnych rozdielov. Vytvára priaznivejšie podmienky na podnikanie týchto špecifických subjektov v poľnohospodárstve a súčasne chce riešiť generačnú výmenu v poľnohospodárstve a podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku.

„Hlavnými nástrojmi na dosiahnutie cieľov, ktoré sme vo vzťahu k malým, mladým a rodinným farmárom zadefinovali, sú predovšetkým uľahčenie prístupu k poľnohospodárskej pôde, podpora začatia podnikania, zníženie nákladov na zamestnávanie, zlepšenie prístupu k možnostiam čerpania projektových podpôr Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2020, umožnenie prístupu k úverovému predfinancovaniu prevádzkových a kapitálových potrieb, podpora výroby, odbytu a označovania poľnohospodárskych výrobkov a potravín a uľahčenie prístupu k neprojektovým opatreniam PRV na obdobie 2014 až 2020 a podporám v rámci priamych platieb,“ doplnil agrorezort.

Pre mladých farmárov a podporu ich podnikania je podľa MPRV vyčlenená pôda v správe Slovenského pozemkového fondu v celkovej výmere 10.089 hektárov (ha), ďalej sú nastavené priame podporné mechanizmy v rámci priamych platieb, kde mladý farmár môže poberať zvýšenú platbu na plochu na prvých 28 ha.

Koncepcia nastavuje projektové podporné mechanizmy financované z PRV SR, a to pomoc na začatie podnikania pre mladých farmárov vo forme nenávratného finančného príspevku bez spoluúčasti žiadateľa vo výške 50.000 eur a podpora do modernizácie fariem. V spolupráci so SZRB je tiež pripravený úverový produkt na nákup pôdy exkluzívne pre mladých farmárov, ktorý eliminuje riziko neschválenia úveru pre začínajúcich poľnohospodárov na minimu

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: B. Jordan

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
11 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
1. máj 2016 16:33

tento produkt je odkazany na dalšich zadlženych mladych ludi a vidina ziskania 50000 € a neschopnost konkurovat . Mladym treba dat sancu v druzstvach a nie predavat zahranicnym subjektom tieto podniky.Zas budeme mat pri mladych farmaroch bez praxe novych producentov burin na poliach vo forme poberatelov dotacii lebo za rok… Celý komentár »

agrisato
agrisato
1. máj 2016 17:19

100% súhlasím s ,,Realistom´´. Je to však ešte horšie…

Ludo
Ludo
1. máj 2016 19:15

Dá sa súhlasiť s myšlienkou realistu, počkajme si na zoznam, kto podal žiadosť a kto dostal ak taký bude. A s tým družstvami – nehnevajte sa to o akých družstvách hovoríte o tých ktoré po revolúcii vznikli, ktoré hádžu polená mladým, ktoré majú naoko členskú základňu ale väčšinové hlasovacie právo… Celý komentár »

AKS
AKS
1. máj 2016 20:31

Pozitívne treba hodnotiť prístup agrorezortu, že chce vyhodnotiť opatrenia 6.1 na podporu mladých začínajúcich farmárov. Očakávame, aby sa zverejnil zoznam uchádzačov aj s bodovým ohodnotením, s tým že ak sa určí počet bodov pre úspešných, každý bude musieť prijať úspešnosť alebo neúspešnosť svojho zámeru. Bez pôdy a bez zvierat by… Celý komentár »

top farmar
top farmar
2. máj 2016 7:28

Zverejniť zoznam? :-))))))) Úspešným príde obálka a neúspešným tiež, ale tá až v roku 2020.

jm
jm
2. máj 2016 12:53

S takou smiešnou podporou a tvrdými podmienkami môže vzniknúť akurát chudák farmár. Toľko sladkých viet som už dávno nečítal ako je v obsahu tohoto článku. Len realita je niekde uplne inde.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. máj 2016 11:55

Táto spoločnosť už vygenerovala bezdomovcov, žobrákov, narkomanov a teraz sa pripravuje spustiť projekt zúfalcov a samovrahov.

Janko
Janko
10. máj 2016 13:02

Súhlasím s realistom, ale aj s príspevkom od Ludo. Bohužiaľ, musím povedať, že podmienky boli nastavené nie tvrdo, ale nereálne. Ale teraz máme zase ďalšieho na poste ministra, ktorý buď ukáže zrkadlo a situáciu začne nekompromisne, tvrdo meniť alebo opäť to budú všetko prázdne reči… A pritom čas uteká a… Celý komentár »

Ludo
Ludo
10. máj 2016 22:57

K AKS – taký zoznam, kto podal žiadosť, koľko bodov dostal za daný projekt a kto získal finančné prostriedky by nemal byť len pri 6.1 ale aj pri všetkých výzvach, či to by sme chceli asi moc – no neviem hovorí sa o väčšej transparentnosti tak sa toho možno dočkáme.

UNIVERSAL
UNIVERSAL
26. máj 2016 14:36

Sme legitímne Renomované Peniaze veriteľa. Získanie úveru legitímna boli vždy veľkým problémom pre klientov, ktorí majú finančne potrebám .Nationwide úver Veritelia bola akreditovaná Radou pre veriteľa poskytnúť pôžičky vo výške 3% na miestnej i medzinárodnej klientov. Sme dostali tú česť, aby vyhovoval vašim finančným potrebám. Problematika úverov by sa vám… Celý komentár »

Judita
Judita
30. jún 2016 14:34

Výzva 6.1., bol premyslený ťah na zníženie nezamestnanosti.Za 5 mesiacov odišlo z evidencie úradov práce takmer 3000 mladých ľudí,ktorí sa neustále zadlžujú ,lebo musia platiť odvody. Takto vyrába ekonomický zázrak neschopný štátny úradník.