Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Európska bezpečnosť potravín v ohrození?

Európska bezpečnosť potravín v ohrození?
insert_photopoľnoinfo.sk

Titulná strana aktuálneho vydania denníka Pravda informuje o správe holandskej pobočky Greenpeace, ktorá zverejnila tajné dokumenty z rokovaní medzi USA a úniou. Podľa informácií uverejnených v dokumente, európske poľnohospodárstvo ťahá za kratší koniec.

“Na jednej strane obrovské ekonomické zisky pre oba kontinenty, na druhej strane príliv modifikovaných amerických potravín do Európy, strata pracovných miest, zhoršenie životného prostredia a tvorba zákonov v prospech veľkých firiem,” informuje v utorok 3. mája denník Pravda.

Dohoda TTIP má vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete s 800 miliónmi ľudí. V zverejnených dokumentoch sa uvádza, že USA vyvíja nátlak na EÚ, aby zmiernila doteraz platné nároky na bezpečnosť potravín a predpisy pre živočíšnu výrobu, ktoré sú omnoho prísnejšie, ako majú v USA. Inak hrozí, že Washington zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel.

“Vláda SR bude klásť dôraz práve na bezpečnosť a vysokú kvalitu potravín najmä vo vzťahu ku geneticky modifikovaným organizmom, ako aj na ochranu domácich spotrebiteľov, poľnohospodárskych subjektov, malých a stredných podnikateľov a energeticky náročného priemyslu, čo ministerstvo hospodárstva, ako gestor dohôd o voľnom obchode bude aktívne presadzovať na pôde EÚ,” povedal pre Pravdu hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Z dokumentov vyplýva, že dohoda ohrozuje právomoci európskych regulátorov.

“Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka jednoznačne nesúhlasí s tým, aby USA prostredníctvom TTIP nútili EÚ k nárastu dovozu agropotravinárskych produktov. Ministerstvo spoločne s členskými štátmi presadzuje vylúčenie najcitlivejších agrárnych položiek z rámca dohody, resp. obmedzenie liberalizácie stanovením colnej kvóty. Súčasne zásadnou požiadavkou v rámci rokovaní TTIP je nemeniť zdravotnú, veterinárnu, ani fytosanitárnu politiku EÚ, napríklad GMO, hormóny a podobne, a teda v žiadnom prípade neznižovať súčasný štandard bezpečnosti potravín,” informuje tlačový odbor agrorezortu.

Ako informuje Pravda, štandardné obchodné zmluvy schvaľuje Európska rada a Európsky parlament. Ak by bola dohoda TTIP považovaná za tzv. zmiešanú zmluvu, čo s najväčšou pravdepodobnosťou bude, potom je potrebná ratifikácia aj v národných parlamentoch, teda aj v tom slovenskom. Podľa odborníkov však v tomto smere má hlavné slovo Brusel. Ak sa dohoda prijme na centrálnej úrovni, teda medzi úniou ako takou a USA, ratifikácia je už len formálna záležitosť.

“Francúzsko si stanovilo podmienky. Ak existuje nebezpečenstvo pre poľnohospodárov, ak nebude reciprocita, transparentnosť, nebudeme mať prístup do amerického systému verejného obstarávania a na druhej strane USA budú mať prístup do všetkého, nebudeme TTIP akceptovať,” povedal francúzsky prezident Fracois Hollande.

Kancelárka Nemecka Angela Merkelová prijatie dohody podporuje. 

“Medzi občanmi USA dohodu TTIP podporuje len 18 percent ľudí. V Holandsku sa pre TTIP schyľuje k ďalšiemu referendu,” informuje Pravda. 

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
11 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RS
RS
3. máj 2016 8:30

S našich rezortov zasa samé keci a budeme prvý ktorý to podpíšu. Dúfam, že aspoň uvedomelé štáty chrániace svoju prvovýrobu budú mať rozum a nakoniec sa to zruší.

jm
jm
3. máj 2016 9:33

Je ťažké zastaviť zámer vyvolených zbohatlíkov ktorý riadia túto planétu. Lebo z jedlom rastie chuť. Tým jedlom sú peniaze a moc.

realista
realista
3. máj 2016 10:48

Prečo má trpieť poľnohospodárstvo na úkor automobilového priemyslu aj tak už dosť trpíme keď nám zastavajú najúrodnejšie pôdy na zelených plochách .Amerika nech zásobuje tam kde rozvrátili vojnami krajiny ktoré boli finančne a obchodne zaujímavé pre celý svet

Anonym
Anonym
3. máj 2016 12:13

je vidieť že kto riadi tuto planetu ako napisal jm no politici to určite niesu no maju na tom pekny podiel.

jm
jm
3. máj 2016 14:42

Bez požehnania politikmi by ani Penta , Agrofert a podobné zoskúpenia neboli dnes tam kde sú. Treba si zapamätať jednu vec .Nič nie je zadarmo.Čím väčší koláč sa je tým vačšia je aj omrvinka pre chudákov politikov.

Ivan Figura
Ivan Figura
4. máj 2016 7:57

Môžeme poďakovať Únii v akom sme svrabe. Dokvákali nám obchody s Ruskom, kde sa javý obchod t.j. s Čínou už si chystajú postaviť mliekáreň ale nie našu ale na našom území a mi im ju z časti zaplatíme. A teraz nás Unia dovedie už úplne na mizinu. My už nemôžeme… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. máj 2016 12:10

Historici už pripravujú Galériu zločincov a rozvracačov spoločnosti. V sekcii nebezpeční ohrozovatelia bezpečnosti štátu budú figurovať poslední ministri so svojou skupinou radcov rozvracačov a uctievačov zlatého telaťa.

top farmar
top farmar
5. máj 2016 13:03

Vážený pán Figura, chyba je, že nevieme hádzať dlažobné kocky. Dnes už tu nie je nikto, kto by zaplnil pulty NAŠIMI a ZDRAVÝMI a CENOVO DOSTUPNÝMI potravinami v množstve, ktoré pýtajú pulty. Že čo prečo a ako je už teraz jedno, kvalitné potraviny nie sú pre každého a nie je… Celý komentár »

Anonym
Anonym
5. máj 2016 20:56
Adelhajda
Adelhajda
5. máj 2016 21:04

TTIP znamená najväčšie obchodné partnerstvo sveta Švihlíková tiež hovorila o svetovej obchodnej organizácii a ich problémoch. “V reakcii na veľkú recesiu v roku 2008, začali veľmoci prichádzať s projektmi, ktoré sa na prvý pohľad tvária ako ekonomické, obchodné a investičné, ale v skutočnosti v sebe skrývajú veľmi silno geopolitické záujmy.… Celý komentár »

Adelhajda
Adelhajda
5. máj 2016 21:12

Švihlíková: sme periférií v ekonomickej oblasti Ekonómka upozornila na to, že sa k nám informácie dostávajú veľmi zložito a že inde sa už otvorene vedú diskusie o tom, ako má vyzerať kapitalizmus. “Potrebujeme viac oboznámenia a viac inšpirácie. Sme v situácii, kedy kombináciou vonkajších javov a konieckoncov aj toho, kto… Celý komentár »