Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Svetové ceny potravín sa v apríli zvýšili

Svetové ceny potravín sa v apríli zvýšili, už tretí mesiac po sebe. Dôvodom sú obavy z počasia v Ázii a Južnej Amerike, ktoré viedli k zdraženiu rastlinných olejov. Informovala o tom agentúra Bloomberg na základe údajov, ktoré zverejnila Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša (od obilnín, cez olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty), sa v apríli v porovnaní s marcom zvýšil o 0,7 % na 151,8 bodu.

Hodnota indexu stúpa už tri mesiace v rade a v apríli dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 2015. To signalizuje zmenu trendu, keďže index v uplynulých dvoch rokoch prevažne klesal v reakcii na bohatú úrodu v regiónoch po celom svete.
Ceny palmového oleja minulý mesiac vzrástli najmä pre obavy z možných dôsledkov klimatického fenoménu El Nino v juhovýchodnej Ázii a cenu sóje zase podporili prívalové dažde a záplavy, ktoré v Argentíne zničili úrodu už v zárodku. Globálne náklady na výrobu rastlinného oleja tak minulý mesiac stúpli o 4,1 %.
Aj ceny zrnín sa v apríli zvýšili, pšenica a kukurica zareagovali na sucho, ktoré ohrozuje úrodu v Brazílii. Len mlieko a cukor zlacneli.

No aj napriek aprílovému zvýšeniu cien obilnín sa vyhliadky na dobrú úrodu zlepšujú vďaka priaznivým poveternostným podmienkam v Európskej únii, na Ukrajine a v Rusku. FAO v apríli zvýšila o 0,6 % svoj odhad úrody pšenice v tomto roku na 717 miliónov metrických ton. To je však stále o 2,2 % menej ako vlaňajšia rekordná úroda.

Celková úroda zrnín by podľa FAO mala dosiahnuť 2,53 miliardy ton, čo je zhruba rovnaké množstvo ako v predchádzajúcej sezóne. Ale úroda sóje klesne o približne 5 miliónov ton na 317 miliónov ton pre zlé počasie v Južnej Amerike.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments