Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Cena mlieka v Tatranskej mliekarni je iná

Cena mlieka v Tatranskej mliekarni je iná
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tlačová agentúra Slovenskej republiky, ktorej predplatiteľom servisu je aj portál poľnoinfo.sk, uverejnila v piatok správu, že Tatranská mliekareň nakupuje domácu produkciu od poľnohospodárov za 31 centov. Článok vzbudil prúd telefonátov, emailov, ale aj diskusných príspevkov. O overenie situácie sme v pondelok ráno, požiadali generálneho riaditeľa Ľubomíra Valčuhu.

„Prezidentovi som objasnil situáciu a aj s ním hovoril o reálnych cenách, ktoré poľnohospodárom vyplácame. TASR uverejnila v piatok (6. mája) nepravdivú informáciu, pričom mali jednoznačné stanovisko, že cena 31 centov platila v minulosti. Za mesiac apríl sme mali priemernú cenu na úrovni 26 centov a za mesiac máj je to 24 centov. Uvedomujeme si, že pre poľnohospodárov nie je dlhodobo udržateľné, aby dokázali vyrábať mlieko za tejto situácie. Vyplácať ale cenu, za súčasných ekonomických podmienok, na úrovni 31 centov, by bolo pre mliekareň ekonomický nezmysel,“ uviedol Ľubomír Valčuha pre portál poľnoinfo.sk.

Ako ďalej informuje, najväčším problémom sú dumpingové ceny hotových výrobkov, ktoré sa objavujú na pultoch obchodných reťazcov. Ako príklad uvádza trvanlivé mlieko a syr Eidam.

„Z Nemecka môžete daný syr doviezť už za necelé dve eurá. Pri potrebe desiatich litrov mlieka na kilogram syra vidíme, že výrobu tohto produktu nezaplatí ani spotová cena mlieka,“ povedal generálny riaditeľ.

Problémom je hlavne ochrana domáceho trhu. Najmä produkcia z Nemecka pripravila pre našich spracovateľov krušné chvíle.

„Nie som odborník na ochranu domáceho trhu, ale musíme nájsť urýchlené riešenie k tomu, aby sme ochránili domácich spracovateľov a tým aj prvovýrobcov. V Maďarsku vytkli slovenskému a českému mlieku, že nespĺňa štandardný obsah tuku a to bol dôvod na jeho stiahnutie z predaja. Výsledky ich kontrol ale nemáme. Vnímame to ako protekcionistické opatrenie pre vlastných výrobcov. Ak nevyriešime túto situáciu, bude pokračovať trend nárastu dovozu lacnej zahraničnej produkcie a obrovského cenového tlaku obchodu na našu výrobu. Ten potom musíme preniesť na prvovýrobcov mlieka,“ povedal Ľubomír Valčuha.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
11. máj 2016 10:41

Tu sa potvrdilo ,čo som v minulosti uviedol. Ak nemecký syr je dodávaný pod dve eurá .Prečo je na pulte cez päť eur. Určite ak by sa obchodná nenažranosť zlikvydovala napomohlo by to vyššiemu predaju výrobkov a tým zníženiu prebytkov. U spracovateľov zakázať používanie rôznych náhrad do mliečnych výrobkov.Keď mliečny… Celý komentár »