Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Rizikový fond by mal vytvárať štát, roľníci a poisťovne

Tohtoročné aprílové mrazy opäť otvorili otázku zriadenia tzv. Rizikového (Garančného) fondu, z ktorého by sa v budúcnosti uhrádzali podobné následky “vyčíňania” počasia. Tie sa za posledné roky znásobujú vplyvom klimatických zmien. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

SPPK sa podľa Holéciovej skôr inšpiruje práve českým Garančným fondom, do ktorého prispieva štát a poľnohospodár približne rovnakým dielom. Z tohto fondu sa hradia škody, ktoré vzniknú v rastlinnej a živočíšnej výrobe. Fond poskytuje peniaze napríklad na kompenzáciu škôd po suchu, nadmerných zrážkach a podobne, ale len tým firmám, ktoré sú poistené v komerčných poisťovniach.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora si uvedomuje, že zriadenie takéhoto rizikového fondu podľa vzoru Českej republiky je “behom na dlhé trate”. Skúsenosti z premenlivého počasia a naposledy najmä z aprílových mrazov však jasne ukazujú, že v budúcnosti sa musí zmeniť systém odškodňovania. Rýchlejším riešením zo strany vlády môže byť podpora ku komerčnému poisteniu v garantovanej výške formou dotácie tak, ako to funguje vo všetkých okolitých krajinách.

Informovala, že o tejto téme v pondelok (9. 5.) diskutovali aj zväzy a združenia – členovia SPPK, ktorých firmy patria medzi najviac poškodené jarnými mrazmi. Poľnohospodári, vinohradníci a ovocinári do štvrtka 12. mája opätovne zaktualizujú predbežnú výšku škôd na svojich porastoch. Čísla predložia ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriele Matečnej, ktorá ich použije na ilustráciu škôd v Slovenskej republike počas budúcotýždňového zasadania Rady ministrov pôdohospodárstva.Rakúsko na tomto zasadnutí požiada o kompenzáciu škôd spôsobených jarnými mrazmi z európskych zdrojov. 

“Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporuje takúto myšlienku. O tomto návrhu, ale aj o zriadení Rizikového fondu informoval ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim rezortnú ministerku 3. mája 2016 počas výjazdu v mrazmi poškodených sadoch pri Alžbetinom dvore,” dodala Holéciová.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
11. máj 2016 10:28

Aj ten poistný fond by niekto musel riadiť. Tak že ako na slovensku všetko funguje OK aj v tomto prípade to bude len o naháňaní do vlastnej kapsy. Alebo presnejšie povedané len pre vyvolených, ostatný budú radový prispievatelia.V tomto marazme človek nič iné nemôže ani očakávať.

Ludo
Ludo
12. máj 2016 8:22

Raz som čítal, že Tí čo vykrádajú banky, sú amatéri zlodeji – Tí čo chcú kradnúť poriadne si založia banku a Tí top si založia poisťovňu (nehovoriac o zaisťovni)