Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SHMÚ začal monitorovať sucho

SHMÚ začal monitorovať sucho
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

ielen pred vetrom, vysokými teplotami či mrazom by v budúcnosti mohol varovať Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Jeho odborníci začali vlani pilotne monitorovať sucho v dvoch nížinách, v súčasnosti je to už celé Slovensko.

„Predpokladáme, že vplyvom zvýšeného výparu môže dochádzať k nárastu sucha na Slovensku,“ upozornil dnes šéf SHMÚ Martin Benko.

Nevylúčil, že časom by mohol ústav pred suchom vydávať aj varovania.

„Zatiaľ čo nárast teploty v súvislosti s klimatickou zmenou jasne pozorujeme na našom území, tak tie ďalšie prejavy nie sú možno až tak jasne viditeľné, či už je to zmena charakteru zrážok, alebo nárast výparu, ktorý práve s tým nárastom teploty súvisí. Bežne asi verejnosť takéto veci príliš nevníma, inak je to pravdepodobne s poľnohospodármi,“ skonštatoval Benko.

Aj preto sa sucho začalo monitorovať a výsledky sa sprístupnili verejnosti. Vlaňajšie pilotné merania ukázali, že sucho najviac postihlo Východoslovenskú nížinu. Podľa klimatologičky Lívie Labudovej to však neznamená, že to tak musí byť každý rok. Ktoré oblasti sucho ohrozuje najviac, nie je na základe doterajších výsledkov meraní možno povedať.

„Bolo by treba dlhšie merania. Minulý rok bol extrémny na tej dolnej hranici, môžu sa však vyskytnúť presne opačné extrémy,“ poznamenala klimatologička.

Doterajšie štúdie a predpoklady však ukazujú, že so suchom môže mať problém najmä juh Slovenska, ale aj Záhorská nížina, kde sú piesčité pôdy.

„Práve tie nížinné územia pravdepodobne budú najviac náchylné na výskyt sucha. Neznamená to však, že sa závažné sucho nemôže vyskytovať aj v Podtatranskej kotline, kde sa intenzívnejšie rozvíja poľnohospodárstvo,“ doplnila Labudová.

Monitoringu sucha sa pre klimatickú zmenu venuje čoraz väčšia pozornosť, keďže má predstavovať väčšiu hrozbu ako povodne. Ktoré regióny aktuálne trápi sucho a aká je predpoveď na najbližšie dni, si môže pozrieť verejnosť na webovej stránke SHMÚ. Ďalšie informácie možno nájsť na webe www.intersucho.sk. V súčasnosti sa sleduje meteorologické a pôdne sucho. Klimatológ Pavel Šťastný však avizoval, že pripravuje aj monitoring hydrologického sucha.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments