Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Levická sladovňa sa chce dostať na západné trhy

Levický slad je jedným z desiatich slovenských výrobkov, ktoré získali chránené zemepisné označenie a dostal sa do zoznamu viac ako 1330 chránených európskych produktov.

Levický slad je jedným z desiatich slovenských výrobkov, ktoré získali chránené zemepisné označenie a dostal sa do zoznamu viac ako 1330 chránených európskych produktov. Riaditeľ Levickej sladovne Ján Lupták očakáva, že chránená značka otvorí sladovni dvere aj na západné trhy.

„Po rozdelení bývalého Československa je viac preferovaný český slad, pretože české pivo má vo svete dobré meno. V levickom regióne má výroba sladu dlhú tradíciu a predsa sme ho rozdelením bývalej republiky nezabudli vyrábať. Aj preto sme sa rozhodli získať chránenú značku, je to aj prestížna záležitosť. Pracovali sme na nej šesť rokov,“ povedal Stanislav Mikuláši, ekonomický riaditeľ Osivo, a.s., Zvolen, ktorej divíziou je Levická sladovňa.
Slad sa v Leviciach a okolí vyrába už niekoľko storočí.

Prvý pivovar vznikol v neďalekých Vyhniach už v roku 1473, pivo sa v ňom varí nepretržite až dodnes. Levická sladovňa vznikla v roku 1973, slad z nej sa vyvážal od Japonska cez africké štáty, Brazíliu, Kanadu až po Kubu. Po roku 1989 prešla sladovňa cez niekoľkých majiteľov až do rúk správcu konkurznej podstaty. V roku 2004 sa stala divíziou akciovej spoločnosti Osivo Zvolen, ktorá sladovňu zrekonštruovala a zmodernizovala.

V súčasnosti spracováva približne 13.000 až 19.000 ton sladovníckeho jačmeňa, z ktorého vyrobí 10.000 až 15.000 ton sladu ročne. Z tohto objemu by mala výroba Levického sladu po splnení všetkých požiadaviek vyplývajúcich z registrácie predstavovať 5000 až 7000 ton. Približne 90 % z neho smeruje na export, predovšetkým na východné trhy. Spoločnosť v minulých rokoch exportovala slad do Rumunska, Ruska a krajín bývalého Sovietskeho zväzu, do Vietnamu či Maďarska. Na Slovensku zásobuje sladom predovšetkým menšie a stredné pivovary.

„Sme hlavným dodávateľom sladu pre banskobystrický pivovar. Nie sme veľká sladovňa, objemom výroby je preto logické, že sa zameriavame na stredné a menšie pivovarnícke prevádzky. Na Slovensku vznikajú predovšetkým vo väčších mestách, kde je dobrá kúpna sila obyvateľstva,“ skonštatoval Mikuláši.

Levický slad sa pripravuje z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti. V zrnách jačmeňa sa po namočení a klíčení za primeranej teploty aktivujú a vytvoria špecifické sladové enzýmy schopné štiepiť polysacharidy obsiahnuté v zrnách jačmeňa za vzniku nízkomolekulárnych, jednoduchých, vo vode rozpustných sacharidov, ktoré sa dajú kvasinkami skvasiť na etylalkohol. Výroba tohto sladu si vyžaduje zdravé, dobre vyvinuté a vyzreté zrno svetložltej až žltej farby s jemnou a jemne vráskavou plevicou bez cudzieho zápachu

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments