Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Hrboľatá mliečna cesta vyburcovala Turiec k aktivite

Hrboľatá mliečna cesta vyburcovala Turiec k aktivite
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Osudom Oravy, Liptova, alebo Turca je živočíšna výroba. Roľníkom v podhorských oblastiach nezostáva veľa možností v poľnohospodárskej produkcii. Súčasnú katastrofálnu situáciu na trhu s mliekom preto vnímajú veľmi citlivo. Na emotívnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v piatok 20. mája neďaleko Martina, hľadali spolu s rezortnou ministerkou a šéfom platobnej agentúry možnosti, ako zvrátiť nepriaznivý stav.

„Brusel sa zatiaľ nevyjadril veľmi pozitívne k otázke opätovného zavedenia kvót na mlieko, prípadne k odstráneniu sankcií voči Ruskej federácií. V minulom roku bola našim poľnohospodárom vyplatená z európskych zdrojov mimoriadna podpora vo výške 2,4 milióna eur. Ďalších 2,4 milióna bolo doložených z národných zdrojov. My sme tieto prostriedky vyčerpali, ale približne polovica štátov EÚ ešte nie. To brzdí aj našu snahu o získanie ďalších európskych podpôr. Sme za to, aby nevyčerpaná pomoc bola presunutá do štátov, kde je situácia vyhrotená,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva.

Poľnohospodárov zväčša z podhorských regiónov informovala aj o tom, že agrorezort rokuje o pomoci s ministerstvom financií. Možnosti sa podľa rezortnej šéfky odkrývajú vo forme nákupu sušeného mlieka do Štátnych hmotných rezerv, alebo exportom výrobkov v rámci humanitárnej pomoci do tretích krajín.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ústami jej predsedu zopakovala požiadavku na urýchlené vyplatenie 43 miliónov eur, čo by znamenalo, že každý na Slovensku vyrobený liter mlieka by bol podporený piatimi centami.

„Ak sa chceme porovnávať, tak v Maďarsku smeruje podpora na kilogram mlieka vo výške 8 centov a v Rakúsku 10 centov. Naša požiadavka je opodstatnená a ak tú pomoc nedostaneme, ťažko môžeme hovoriť o neskorších systémových opatreniach,“ myslí si Milan Semančík, predseda Komory.

Ministerka pôdohospodárstva hovorí, že nátlak do rýchlych rozhodnutí jej sťažuje vyjednávanie na ministerstve financií.

„S priamou pomocou prosím vás ešte vydržme. S rokovaniami sme ešte len začali. Neočakávajte, že sa v priebehu mesiaca niečo udeje,“ hovorí ministerka.

Súčasná situácia je kritická a viacerí chovatelia deklarovali, že priemerné ceny za liter mlieka už podliezli 20 centov.

„Často hovoríme, že cena mlieka by mohla byť na úrovni 30 centov. Ak si ale vezmeme priemer posledných 10 rokov, keď v EÚ platili kvóty, tak cena mlieka dosahovala 30,3 centa. V najbližších piatich rokoch po odstránení mliečnych kvót preto nemôžeme očakávať, že cena bude vyššia. Nastavme sa na priemernú cenu asi 25 – 28 centov,“ myslí si Ján Huba z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Dôsledkom nízkych cien je, že vlani dokázala jedna dojnica vytvoriť v priemere stratu vo výške 870 eur.

„Najväčšou nákladovou položkou sú krmivá, ktoré tvoria asi 40 percent z celkových nákladov. Približne 15 percent pripadá na odpisy zvierat,“ informoval J. Huba.

Člen predstavenstva SPPK za Žilinský kraj Marián Kohút priblížil, že pokiaľ medzi rokmi 2005 – 2015 klesli stavy dojníc na Slovensku o 30 percent, v Žilinskom kraji to bolo o 20 percent.

„Tam kde skončí chov dojníc, skončí aj poľnohospodársky život. To je aj prípad Kysúc,“ myslí si M. Kohút.

Ako riešenie ponúka prestavenie systému podpôr v prospech tých, ktorí vyrábajú mlieko. V podobnom duchu sa vyjadril aj predseda liptovských roľníkov.

„Čiastočným riešením je urýchlene vrátiť platbu ANC minimálne na úroveň z roku 2014. V tomto roku bolo na Liptove v znevýhodnených oblastiach zaradených 29-tisíc hektárov pôdy a vyplatené platby na tento titul dosiahli 3,7 milióna eur. V roku 2015 počet hektárov zaradených v ANC vzrástol na takmer 31-tisíc hektárov, ale platby na ANC dosiahli len 2,9 milióna eur. Výpadok na platbách je približne 800 tisíc eur,“ povedal Miroslav Štefček, predseda PD Ludrová a liptovskej agrokomory.

Poukázal pritom na fakt, že platba na znevýhodnené oblasti je viazaná na zaťaženie pôdy zvieratami. 

Zo súčasnej situácie nemajú radosť ani mliekárne. Pokiaľ pri prvej mliečnej kríze v roku 2009 sa často poukazovalo na to, že nákupné ceny surového kravského mlieka síce prudko klesajú, ale spotrebiteľ to na svojej peňaženke necíti, teraz je situácia iná. Neraz je na pultoch liter mlieka za cenu 29, alebo 33 centov.

„Nejde o krízu odbytovú, ale o krízu veľmi nízkych odbytových cien. Priemerná cena UHT mlieka, ktoré dodávame obchodu, za posledný rok klesla o 20 percent. Nákupná cena surového kravského mlieka ale len o 9 percent. Neprenášame celú ťarchu z nízkych cien na poľnohospodára. Ak mám odpovedať na otázku, za koľko máme nakupovať od poľnohospodára mlieko, aby sme vykryli všetky náklady, tak nám to vyšlo 20 centov,“ informoval Ľubomír Valčuha, generálny riaditeľ Tatranskej mliekárne v Kežmarku.

Možnosti, ako zvrátiť kritickú situáciu predstavil Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekárenského zväzu.

„Preberali sme technické možnosti predaja sušeného mlieka do Štátnych hmotných rezerv. Všetci producenti mlieka boli na tomto stretnutí a výsledok rokovania je, že nebudú bojovať o víťazstvo v tendri samostatne, ale vytvoria konzorcium. Cieľom nie je pomôcť spracovateľom, ale prvovýrobcom. Súčasná situácia je asi taká, že nám rastú zásoby UHT mlieka. Konkréte z 5,5 milióna litrov na aktuálnych 15 miliónov litrov. Pre lepšiu predstavivosť uvediem, že ide o mesačnú dodávku UHT mlieka na domáci trh,“ povedal Stanislav Voskár.

Ako ďalej ilustroval, LIDL, obchodná sieť s najmenším zastúpením slovenských výrobkov, dosiahla za rok 2014 kladný hospodársky výsledok vo výške 81 miliónov eur, pričom v roku 2007 to bolo len 11,5 milióna eur.

„Kaufland dosiahol v roku 2008 hospodársky výsledok 9,1 milióna eur a v roku 2014 to bolo 40 miliónov eur. A to všetko z lásky k Slovensku,“ citoval reklamný slogan červeno-bieleho reťazca Stanislav Voskár.

Nový generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry vymenoval kroky, ktoré by mali pomôcť stabilizovať chov hovädzieho dobytka.

„Zamerali sme sa na štátnu pomoc. Určite chceme ísť do úľavy na odvodových povinnostiach zo mzdových prostriedkov zamestnancov živočíšnej výroby, hovorili sme o normatíve na daňovo zvýhodnenú naftu napríklad na hlavu dojnice, určite by bolo vhodné podporiť schému na poistenie v rastlinnej, alebo v živočíšnej výrobe, alebo podporu liečiv. Hovorím z podkladov, ktoré išli na ministerstvo financií. Možnosti sú aj v propagácií, kde je v prípade združení možné získať až 70 percent zdrojov z fondov EÚ,“ hovorí Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA. 

O pomoci ochrániť domáci trh informoval aj šéf štátnych veterinárov Jozef Bíreš. Z importovanej produkcie mala nedostatky len smotana z obchodnej siete Lidl, ktorá je momentálne v riešení. Príklad z Maďarska, keď obchodníci, ktorí ponúkajú mlieko napríklad zo Slovenska, alebo z Českej republiky sú šikanovaní štátnymi veterinármi, nasledovať nebudeme.

Odbytovú vojnu a zničenie jednotlivých účastníkov trhu zatiaľ vyhráva spotrebiteľ, ktorý sa môže krátkodobo tešiť z lacných výrobkov. V dlhodobom ponímaní prehrávame všetci. Svedkami ďalšieho priebehu zápasu, keď sa hrá o podstatu nášho vidieka, budeme 3. júna, keď Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka usporiada Diskusné fórum opäť za účasti rezortnej šéfky.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav
Ladislav
23. máj 2016 12:40

Konecne nieco k veci, aj s ciastkovými rieseniami. Dobre sa to cita, mam pocit , ze ministerka a kolektiv ma zaujem problem riesit. Velmi pekne salamunske riesenie je aj znizovanie nakladov cestov danovych ulav alebo zvyhodnenie cien PHM v prepocte na dojnicu, snad neostane len pri rokovaniach ale sa to… Celý komentár »

spotrebitel
spotrebitel
23. máj 2016 19:35

p. Valcuha hovori : “ Neprenášame celú ťarchu z nízkych cien na poľnohospodára“. A argumentuje cenou krabicovej bielej tekutiny predavanej pod obchodnym menom Mlieko. No taktne nespomenie ostatne vyrobky. Ved na vyrobu 1 kg tvrdeho syra je potrebne 10-15 l mlieka . V sucasnych cenach 2-3 €. Bezna cena na… Celý komentár »

jm
jm
23. máj 2016 22:28

Spracovateľ je medzi mlynskými kolesami.Z jednej strany prvovýrobca ktorému cena nepokrýva náklady a na strane druhej obchodník ktorý nemá problém na pult postaviť tovar hoci z druhého konca EU. Zo slovami ak máte záujem predávať v našom reťazci musí váš výrobok byť pod dve eurá za jeden kg tvrdého syra.… Celý komentár »

Pinzgauer
Pinzgauer
24. máj 2016 10:47

To je dobré že situácia vyburcovala mliekarov k aktivite, terz treba túto aktivitu stupňovať, ono pokiaľ na ministerstve nebudú pociťovať tlak od poľnohospodárov tak budú na to kašlať tak ako doteraz. Bolo by vhodné si uvedomiť že v zápanných krajinách si polnohospodári riešenia taktiež „vydupali“, porozlievaných pár tisíc litrov mlieka… Celý komentár »

top farmar
top farmar
24. máj 2016 17:05

Neporovnávajte Francúzsko a Nemecko s našou krajinou,tam je zásadný rozdiel vo viacerých veciach. Tu nikto protestovať nikdy už nebude, skúsili to sestričky a aj učitelia, tu sa bude už len poslúchať. Trvám na svojích vyjadreniach, že spotrebiteľ si nemá aké mlieko v reťazcoch kúpiť a peniaze sú mu v tejto… Celý komentár »

jm
jm
24. máj 2016 21:34

V jednej veci máš úplnú pravdu a to je ,že v tých krabiciach je asi žlč a nie mlieko. Lebo presne tak chutí ak ho naháš dlkšie stáť po otvorení. To v prípade mlieka skutočného sa nestane. Ostane z neho KYSLé mlieko z ktorého vyrobíš tvaroh .No krabicové ostane len… Celý komentár »

Anonym
Anonym
25. máj 2016 5:36

Ten vypasený vedľa ministerky je kto? Tam krásne vidieť, že mu ide len o vlastný bachor a nie o riešenie problému.

top farmar
top farmar
25. máj 2016 11:05

Farmár, ktorý rozmýšla dotačne tu nikdy nič produkovať nebude, to je jedna skupina, ktorá bude okupovať aparáčik na Dobrovičovej až do vyčerpania zdrojov, potom predá PD Hoľandanom :-). Drobný farmár s 5-timi dojnicami však dokáže viac ako PD, dokáže zabaliť mlieko do krabice za 2,00…začne to predávať na svojej farme… Celý komentár »

Laco
Laco
26. máj 2016 10:56

Ten „vypasený vedľa ministerky“ je nový riaditeľ PPA, t. j. patrí ku „kolektívu p. ministerky, ktorý ma záujem problém riešiť“ ako uviedol vo svojom komentári Ladislav. Problém spracovania a spotreby doma vyrobeného mlieka (a nielen mlieka) začal divokou privatizáciou, ktorá pokračovala výpredajom mliekarní zahraničným konkurentom, z ktorých mnohé sú dnes… Celý komentár »