Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Matečná: Odbytové združenia sú jedným z riešení krízy mlieka

Matečná: Odbytové združenia sú jedným z riešení krízy mlieka
insert_photopoľnoinfo.sk - ministerka Gabriela Matečná a riaditeľ OD Sever Slavomír Stančík.

Vytváranie odbytových združení je jednou z možností riešenia krízy prvovýrobcov mlieka na Slovensku. Po odbornej diskusii Mliečne fórum, ktorá sa v piatok (20. mája 2016) uskutočnila v Bystričke pri Martine, to povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

“V odbytovom združení je viac poľnohospodárov a má väčšiu šancu vyjednať lepšie ceny jednotlivých komodít, lepšie ceny pri pohonných hmotách, chemických prostriedkoch, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve. Čiže, na prevádzku odbytového združenia je potrebných veľmi málo peňazí. Ale výsledný efekt je veľmi veľký,” zdôraznila Matečná.

Pripomenula, že ministerstvo pôdohospodárstva chystá operatívne aj systémovejšie riešenia.

“Predostreli sme predstavu, že na okamžité stiahnutie z trhu bude možné využiť štátne hmotné rezervy cez sušené mlieko. A aj humanitárnu pomoc, tam by tiež mohlo ísť určité množstvo mlieka. Ďalšou je možnosť finančnej podpory, ktorú žiadali prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka. K tomu je v tejto chvíli veľmi ťažké povedať nejaký záver, nakoľko ministerstvo sa stále snaží rozprávať s ministerstvom financií. Či ministerstvo financií nájde nejakú možnosť vo svojej kapitole. Snažíme sa o to, aby sme prvovýrobcom v zložitej situácii pomohli,” podotkla ministerka pôdohospodárstva.

Mliečne fórum zvolalo Odbytové družstvo Sever, ktoré združuje 22 prvovýrobcov mlieka, väčšinou zo severu a stredu Slovenska, pričom objem ich výroby je na úrovni 35 miliónov litrov.

“Iniciatíva zvolať toto stretnutie vznikla, keď sme ako odbytové družstvo dostali výpoveď z jednej mliekarne a o mlieko nebol záujem. Preto sme boli medzi prvými, ktorí začali tento problém riešiť v rámci Slovenskej republiky. Aby sme poukázali, že vznikol v Európe alebo aj vo svete obrovský pretlak mlieka, ktoré nikto nechce. Preto sme zvolali dnešné stretnutie, z ktorého závery by mali byť také, že vláda nám prisľúbila pomoc. Dúfajme, že pomoc bude účinná a chov kráv na Slovensku zostane zachovaný,” uviedol predseda Odbytového družstva Sever Vojtech Pekárik.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka je situácia veľmi kritická.

“Keď chceme zachrániť chovateľov dojníc, musíme rozmýšľať, ako im pomôcť. Pretože za chovateľom dojníc je aj vidiek a jeho vyľudňovanie. Čiže, strata pracovných miest na vidieku. Berieme to ozaj vážne. Je pripravených trinásť opatrení, ktoré smerujú k riešeniu momentálne ťažkej situácie. A teraz očakávame, že sa tieto opatrenia postupne začnú napĺňať a riešiť. Pretože pokiaľ chovateľ nedostane doslova injekciu na záchranu, tak on to sám neprežije,” upozornil predseda SPPK.

Ministerka pôdohospodárstva doplnila, že keď je kríza, prvovýrobcovia sa snažia chrániť svoj majetok.

“A tým majetkom je dobytok, ktorý by museli zabíjať. Druhá stránka veci je aj nezamestnanosť ľudí, ktorá by so znížením stavov dobytka súvisela. Keď si predstavíme, že v poľnohospodárstve, a práve v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, robia v živočíšnej výrobe ľudia s nízkym vzdelaním, tak ešte ďalší podiel nezamestnaných do tejto skupiny by bol pre mnohé regióny veľmi ťažký,” uzavrela Matečná.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - ministerka Gabriela Matečná a riaditeľ OD Sever Slavomír Stančík.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Figura
Figura
23. máj 2016 16:04

Kecáte a kecáte a doteraz ste v praxi neurobili nič pani Matečná. Odbytové družstvá ? veď sú a ako si pomohli ? Keď odberateľovi dakto ponúkne nižšiu cenu bol by hlúpi aby ju neprijal. Riešte výkupové ceny mlieka ale nie družstvá a reklamy a pod. Kravy žeru každý deň a… Celý komentár »

Pepo
Pepo
30. máj 2016 8:48

pani ministerka, viete Vy vôbec na akej stolicke sedite ? Ved vy len kecate ,kecate a stale strielate mimo. Odbytove zdruzenia uz davno existuju a dokonca pri urcitom obrate v minulosti sa na tieto spolocenstva vyplacali urcite % dotacii. Tak ako nevybojuje samostatne druzstvo v dnesnej dobe lepsie obchodne podmienky… Celý komentár »