Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Aj rakúske farmy existenčne ohrozuje nízka cena mlieka

Prezident štajerskej agrárnej komory žiada obchodné siete v tejto rakúskej spolkovej krajine, aby skončili s dumpingovými cenami na mlieko a výrobky z neho. Informuje o tom APA.

Franz Tischenbacher dnes poukázal na to, že priemerná cena 27,3 centa za kilogram mlieka je hlboko pod nákladmi na jeho produkciu.

„Takto to ďalej ísť nemôže. Obchod nesie spoluzodpovednosť za to, že producenti mlieka musia zatvárať svoje farmy,“ upozornil.

Tischenbacher označil situáciu mliečnych fariem za dramatickú. Z mesiaca na mesiac klesá výkupná cena ich hlavného produktu. V porovnaní s jarou 2014 je teraz nižšia o 33 %.

„Takúto situáciu roľníci dlho nevydržia,“ pokračoval a dodal, že sú na konci so silami aj farmy, ktoré sa na ťažké obdobie pripravili.

Na výrobcov mlieka rastie tlak napriek tomu, že obchod s potravinami dostáva od nich vysoko kvalitné produkty. Roľníci vybudovali kvalitné maštale, investovali do prostredia, v ktorom sa zlepšili podmienky pre dojnice. Venovali veľkú pozornosť starostlivosti o ich zdravotný stav a výkonnosť. V Rakúsku ako v jednej z mála krajín na svete kŕmia dojnice krmivom, v ktorom nie sú geneticky manipulované zložky.

V Štajersku dodávajú na trh 80 % mlieka horské farmy. V roku 2013 dosahoval podiel ich príjmu za predaj mlieka spotrebiteľskému trhu 33 %, v apríli tohto roku klesol o viac ako štvrtinu.

V strednodobom horizonte sa musí hľadať riešenie krízy výrobcov mlieka v EÚ na kontinentálnej úrovni. Okrem iného sa žiada zvýšiť v Únii výrobu sušeného mlieka. Popri ďalších opatreniach by sa mal v Rakúsko uskutočniť celoštátny „mliečny summit“ za účasti spolkovej ministerky pôdohospodárstva Andrey Rupprechterovej, predstaviteľov obchodu, spracovateľského sektoru a samozrejme výrobcov mlieka.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav
Ladislav
25. máj 2016 9:56

Urcite ma pravdu aj pan Tishenbacher, vykup za 27,3 centa je hlboko likvidacne , ale asi este viac likvidacne je , ze priemerna hruba mzda v Rakusku je 3500 eur. Ak to vydelime cenou mlieka , tak vypocitame 12800 litrov mlieka na zamestnanca mesacne, co je cisty obrat od 21… Celý komentár »

jm
jm
25. máj 2016 12:57

Komu záleží na tom aby sa zachoval chov dojníc určite hľadá riešenie na elimináciu problému.Uvidíme či k takej vláde patrí aj tá naša. Totiž z rečí sa ešte nik nenajedol.A čím dlhšie bude trvť neriešený problém tým to bude horšie práve pri zachovaní chovu dojníc. Totiž krava nie je ošípaná… Celý komentár »

RS
RS
25. máj 2016 13:12

áno ošípaná nie je krava a preto sme v bravčovine sebestačný na 36%. Ošípané sú v kríze od r.2000 preto poklesli stavy zo 130 000 ks prasníc na 34 000 ks. Chovu ošípaných sa venovali skoro všetky družstvá a teraz len zopár chovateľov. Ošípané nemali kvôty preto sme zaplavený zahraničným… Celý komentár »

jm
jm
25. máj 2016 22:17

Vidím trochu horlivosti v kolegovej reakcii na môj príspevok. No skúsme porovnať. Jedna narodená jalovička prinesie prvého potomka po cca dvoch rokoch .Za dva roky nula príjem len výdaj.Príde prvé mlieko a teliatko. Prasnicu pripúšťame povedzme v siedmom mesaci a gravidyta trvá 115 dní.To nie je ani jeden rok. Pri… Celý komentár »

jm
jm
25. máj 2016 22:23

Vidíš ,že ani tie alarmujúce čísla o stavoch prasníc a dojníc nikomu netrhajú žily. Možno naozaj bude naj rozumnejšie na všetko sa vys..ť a potom sa asi niekomu aj uráči konať keď ho omrzí chodiť na nákup za HRANICE.

RS
RS
26. máj 2016 6:19

Nikto kto prestal chovať ošípané alebo kravy už znova nezačal-bez ohľadu na reprod. cyklus. Ľudia sa prepustili, maštale schátrali. Tie tvoje prepočty sú trocha jednoduché- laici si myslia, že prasaťu dáš nažrať, vyrastie a predá sa, s prasnice vypadne kopa prasiatok… Porovnávať ošípané s myšami nie je celkom ideálne. Obilie… Celý komentár »

Adelhajda
Adelhajda
26. máj 2016 18:39

Vidím aj V Tebe „trocha horlivosti“ jm.
…na jeden vrh priemer 26 prasiatok…
Trochen silná káva.
Vidím, že v tejto problematike si úplne „DOMA“

jm
jm
26. máj 2016 22:06

Asi som niekoho urazil .No čo už . Moje porovnanie malo poukázať na množenie kvalitného chovu a nie či je výhoda sa venovať chovu ošípaných alebo HD. Ono totiž ani chov HD a ani ošípané nie su v tomto obdobý žiadna slasť nakoľko sú hlboko stratové. To vie každý kto… Celý komentár »