Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Komisia nás žiada o dodržanie pravidiel nadobúdania pôdy

Komisia nás žiada o dodržanie pravidiel nadobúdania pôdy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia (EK) včera v rámci pravidelného mesačného balíka oznámení o porušení európskej legislatívy oficiálne v podobe odôvodneného stanoviska vyzvala Bulharsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko, aby zmenili právne predpisy týkajúce sa nadobúdania poľnohospodárskej pôdy. Dôvodom je porušovanie voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa.

Komisia uviedla, že po vstupe do EÚ bolo novým členským štátom poskytnuté prechodné obdobie, počas ktorého mali svoje vnútroštátne predpisy týkajúce sa nadobúdania poľnohospodárskej pôdy zosúladiť s právnymi predpismi EÚ. Po uplynutí tohto obdobia v roku 2014 päť členských krajín, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko, prijalo nové právne predpisy upravujúce nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy.

Tieto nové vnútroštátne predpisy obsahujú niektoré ustanovenia, ktoré exekutíva EÚ považuje za obmedzenia voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa. Môžu preto odrádzať potenciálnych investorov od cezhraničného investovania.

Niektoré obmedzenia môžu podľa EK sledovať opodstatnené ciele, keďže sa zameriavajú na boj proti špekulatívnym nákupom, alebo slúžia na účely plánovania a ciele politiky rozvoja vidieka; musia však byť proporcionálne a voči ostatným občanom EÚ nemôžu byť diskriminačné.

Dnešná žiadosť má podobu odôvodneného stanoviska. Ak Bulharsko, Litva Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko do dvoch mesiacov nezosúladia svoje vnútroštátne právne predpisy s právnymi predpismi EÚ, komisia môže rozhodnúť o postúpení prípadov uvedených členských štátov Súdnemu dvoru EÚ.

V prípade Bulharska a Slovenska hlavnou obavou podľa Bruselu je, že nákupcovia musia byť osoby s dlhodobým pobytom v krajine, čo diskriminuje ostatných štátnych príslušníkov členských štátov EÚ.

Komisia pripomenula, že na adresu uvedených piatich členských štátov už pred rokom, v marci a apríli 2015 zaslala „formálnu výzvu“ poukazujúcu na nezhody s európskou legislatívou v tejto oblasti. Odpovede týchto členských štátov však nerozptýlili obavy EK týkajúce sa platných vnútroštátnych právnych predpisov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
¨/
¨/
27. máj 2016 22:11

Koněčně sa EU prebudila!!

jm
jm
27. máj 2016 23:25

Odporúčam si prečítať p. tajomný.
http://www.teraz.sk/ekonomika/predaj-pody-eu…/81725-clanok.html
http://www.sora.sk/predaj-polnohospodarskej-pody
http://www.iness.sk/…/9692-20-najdolezitejsich-otazok-o-predaji-a-kup
Ver ak by si mal záujem si zistiť podrobnejšie možnosti o nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy v EU tak ich aj najdeš.Tie naše určite nepatria k najhorším.

G.S.
G.S.
28. máj 2016 19:16

Aha, takže „diskriminačné“ podmienky pre nadobúdanie pôdy im vadia? Ale rozdielne podmienky pre sociálne podpory v Británii, ktoré nedávno odsúhlasili sú úplne v poriadku. A to sa už ozvali aj Nemci, že to chcú tiež. Ten náš zákon je taký nanič, že ho neobíde len retard. Jednoducho koloniálna politika úplne… Celý komentár »

Pišta
Pišta
29. máj 2016 9:39

Do prdele s celou diktátorskou, fašistickou, hnusnou európskou úniou, jej smernicami, príkazmi. Čo sa Brusel stará do pôdy, ktorá patrí národným štátom.
Dúfam, že európska únia už dlho nevydrží. Čert nám bol dlžný tohoto spolku

realista
realista
29. máj 2016 9:51

tak nech daju aj slovakom za tych istych podmienok podu v starych clenskych krajinach zvedavy by som bol či by este tuto temu potom otvarali

LG
LG
29. máj 2016 12:07

Důfam, že němáš na mysl u tých podmienok , že by si tam mal cenu pody ako tuná!!

jm
jm
29. máj 2016 17:19

Pre chameleóna LG. Ak tento stav niekomu nevyhovuje tak sú to silný a bohatý. Lebo len oni dokážu skupovať veľké celky.Otázka je z akým úmyslom a cieľom? Čo sa týka ceny pôdy na slovensku je určite nižšia ako v západnej časti EU. No nik nehovorí o tom aké sú tam… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
30. máj 2016 11:01

Neokoloniálna imperialistická politiky postavená na dobyvačnosti a utláčaní iných národov je v súlade s marxistickou teoriou. Tento fakt je nevyvrátiteľný. Je smutné že na to prišiel Marx ešte v 19 storočí ako syn kapitalistu a nemýlil sa. Slovensko ako zvrchovaná krajina bude mať podlomené nohy a za 30-40 rokov sa… Celý komentár »