Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Pestovateľ využíva neštandardné ovocie na výrobu štiav

Pestovateľ využíva neštandardné ovocie na výrobu štiav
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Pavol Vagaský hospodári pod hradom Čičva

Neštandardné ovocie alebo ovocie druhoradej kvality využíva pestovateľská spoločnosť zo Sedlísk vo Vranovskom okrese na výrobu 100-% ovocných štiav.

„Ponúkame ich našim zákazníkom alebo ich v rámci programu Školské ovocie distribuujeme do škôl vo Vranovskom, Humenskom a Stropkovskom okrese,“ uviedol konateľ firmy Agromix Sedliská Pavol Vagaský.

Najpodstatnejšou zložkou ovocno-zeleninových alebo ovocných štiav je podľa neho jablko.

„Ide o prírodný konzervant, ktorý obsahuje najviac cukru. Je súčasťou každej šťavy, minimálne v 70-% zastúpení,“ konkretizoval Vagaský s tým, že tento výrobok chcú prispôsobiť trhu, zväčšiť sortiment, a tým aj jeho zaujímavosť.
Momentálne spoločnosť pestuje ovocie na poliach a v sadoch o rozlohe približne 15 hektárov.

Pomaly sa vraciame k zväčšovaniu plôch na pestovanie malín, ale aj červených a čiernych ríbezlí. Začínajú byť totiž na trhu zaujímavé a chýbajú, pretože pestovatelia z dôvodu vysokej konkurencie likvidovali polia,“ povedal ovocinár.

Firma chce podľa jeho slov opatrne zvyšovať výmery aj pre to, aby spestrila dodávky ovocia do škôl, v rámci ktorých servisuje približne 12.000 žiakov. Školy sú pre spoločnosť podľa slov Vagaského strategickým partnerom.

„Chceme žiakom dodávať okrem jabĺk aj višne, jahody, hrášok či reďkvičku,“ uviedol.

Spoločnosť Agromix Sedliská pôsobí na trhu viac ako 20 rokov. Zaoberá sa prevažne pestovaním ovocia a zeleniny, ale aj poľnohospodárskych plodín. Počas sezóny zamestnáva firma od 20 do 25 zamestnancov. Jej cieľom je podľa konateľa rozširovať plochy na pestovanie, zvyšovať zamestnanosť v regióne, ale aj kvalitu poskytovaných služieb dobre dopestovanými plodinami. Patria medzi ne jahody, maliny, broskyne, marhule, višne, slivky, jablká a iné.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Pavol Vagaský hospodári pod hradom Čičva

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments