Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Na bombastické odhalenie podpory ešte počkajme

Na bombastické odhalenie podpory ešte počkajme
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Piatkové diskusné fórum, ktoré zorganizoval Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, odkrylo možnosti riešenia aktuálnej situácie na trhu so surovým kravským mliekom. Kľúčové informácie podali Juraj Kožuch, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry a Štefan Ryba, šéf sekcie poľnohospodárstva na rezortnom ministerstve.

„Možno všetci očakávate, že tu dnes odznejú konkrétne čísla a termíny. Intenzívne ale prebiehajú rokovania medzi ministerstvom financií a pôdohospodárstva,“ uviedol v úvode svojho príspevku Juraj Kožuch.

Toto vyjadrenie potvrdil aj nový sekčný riaditeľ Štefan Ryba, ktorý upresnil, že zdroje na monitorovanie mliečnej krízy by nemali získať všetci chovatelia.

„Prostriedky budú určené len podnikom, ktoré majú optimálne produkčné a reprodukčné ukazovatele. Dôvodom je, aby sme boli do budúcnosti schopní zvládnuť ďalšie krízové obdobie s optimálnou ekonomikou,“ hovorí Štefan Ryba.

S predloženým návrhom nesúhlasil Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorý uviedol, že existuje oveľa jednoduchší spôsob prerozdelenia prostriedkov.

„Prerozdeľovací kľúč by mal byť kilogram mlieka, lebo to vyjadruje všetko. Pokiaľ chceme rýchlo pomôcť, tak to vyplaťme na kilogram mlieka, aby sme systém nekomplikovali. Súčasný stav si vyžaduje rýchlu pomoc,“ povedal M. Semančík.

Prostriedky na monitorovanie mliečnej krízy by mali byť vyplácané cez Plemenárske služby. Optimálne produkčné a reprodukčné ukazovatele neboli na stretnutí zadefinované. Ako ale bolo pre portál poľnoinfo.sk potvrdené mimo záznam, rozhodujúce pre ich stanovenie bude finančný objem, ktorý bude na monitorovanie mliečnej krízy vyčlenený.

„Myslíme si, že je len otázkou niekoľkých dní, keď odznejú konkrétne termíny a čísla. Proces bude mať dva smery. Základné zdroje budú určené pre chovateľov dojníc, ktorí majú dobrý produkčný a reprodukčný potenciál. Podľa našich prepočtov, výber zvierat určite zasiahne viac ako 3/4 dojníc. Ide o prostriedky na mapovanie mliečnej krízy a nie pre chovateľov, ktorí majú záujem riešiť svoje zaťaženie dobytčími jednotkami v rámci ANC oblastí. Druhý smer sú strategické možnosti, ktoré nám umožňuje štátna pomoc. Ide o znižovanie nákladov zozadu, ako podpora zamestnanosti, zavedenia červenej nafty, poistenie živočíšnej a rastlinnej výroby, liečiv, propagácie, ale aj humanitnej pomoci napríklad pre slovenské domovy dôchodcov,“ povedal Juraj Kožuch.

Ako ďalej informoval, štátna pomoc má výhodu v tom, že je plne v zmysle legislatívy a dáva systému logiku a dlhodobosť.

„Pre nás je dôležité nastaviť systém z hľadiska administrácie a pre chovateľov dojníc z hľadiska plánovania finančných tokov v podnikoch,“ hovorí Juraj Kožuch.

Napriek tomu, že sa na podujatí zúčastnila viac ako polovica všetkých chovateľov dojníc na Slovensku, konkrétne čísla neodzneli. Ministerka na podujatí chýbala a asi nebudeme ďaleko od pravdy, keď predpokladáme, že výšku objemu konkrétnych zdrojov si necháva v rukáve predseda vlády SR. Ten ich s veľkou pravdepodobnosťou oznámi na oficiálnom otvorení Celoslovenských dní poľa, ktoré začínajú už zajtra (7. júna) v Dvoroch nad Žitavou. Bombastické odhalenie podpory, pred zástupcami novinárskej verejnosti, bude tým správnym politickým marketingom, ktorý pomôže preferenciám strany SMER a uškodí obrazu poľnohospodárstva v očiach verejnosti. O poľnohospodára ide aj v tomto prípade až potom. Dôkaz priority agrorezortu sme predsa mali pred očami ostatné štyri roky.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
17 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RS
RS
6. jún 2016 12:07

Všetko smeruje aj k tomu, že nepôjde o to aká je krava ale čia je krava.
Pekný záver článku Juraj.

L.D.
L.D.
6. jún 2016 12:31

Je to len ďalší dôkaz arogancie mocných a toho, že politický kapitál sa dá vydolovať na čomkoľvek…aj na nešťastí druhých – tiežvoličov. Smutné…

agrisato
agrisato
6. jún 2016 12:32

A práve takí rozhľadení ľudia ako Vy pán Huba, u nás ťahajú tretie husle…Super záver! Však hasia len po sebe a superpresune z II. do I. a ešte im aj zatlieskame:(

Juraj Huba
Juraj Huba
6. jún 2016 13:16

Ďakujem Vám za reakcie. Sú tak priaznivé, až to vyzerá, že si ich píšem sám :)! Žiaľ situácia je taká, že niektoré myšlienky, by som radšej mohol kričať do prázdneho suda. Efekt by bol asi podobný… Ministerka nastúpila a našla niekoľko rozbušiek po z časti bývalom vedení rezortu. Peniaze na… Celý komentár »

top farmar
top farmar
6. jún 2016 14:30

Prakticky všetky prostriedky z fondov EU boli prežraté…ľudovo povedané aj rozkranuté, len málo z nich išlo do reálnych potrieb rezortu, inovácii zabezpečujúcich stabilitu a rast. Vieme dobre ako sa menili podmienky počas hry, ako ste si pýtali na posledných výzvach 20%, veľmi dobre rozumieme aj max. výške 2 mil. EUR.… Celý komentár »

jm
jm
6. jún 2016 15:45

Je nezmyslom nalievať peniaze do už aj tak potopenej lode.Ak nepríjme opatrenie spoločne celá únia bude to len mrhaním spoločných peňazí. Takto nejako to funguje od začiatku. Stále hľadáme spôsob ako jednému dať a druhému zobrať.V skutku vidím aj ja skôr že vybudované a ako tak prosperujúce veľkofarmi nakoniec skončia… Celý komentár »

Anonym
Anonym
7. jún 2016 7:07

Nerozumiem vyjadreniu riešiť zaťaženie ANC oblastí.Veď to sa rieši kravami bez trhovej produkcie.Toto vyjadrenie skôr vnímam ako upozornenie pre chovateľov dojníc v ANC oblastiach aby sa pripravili na skutočnosť že aj táto podpora patrí a bude vyplatená len super poľnohospodárom a tí nie sú v ANC oblastiach

Ladislav
Ladislav
7. jún 2016 8:39

V ziadnom pripade nemozu dostat prispevok vsetci na kilogram mlieka, pretoze tak by zanikol priestor na proviziu pre PPA a ostatnych klucovych uzlickov v prehnitom politickom rodostrome. „Prostriedky budú určené len podnikom, ktoré majú optimálne produkčné a reprodukčné ukazovatele“ – tak tu na to vidim dostatok priestoru , spravne nekonkretna… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
7. jún 2016 9:49

Vynikajúci článok, ktorý otvára oči a hlavne môže pohýbať mozgovou kôrou manekýnky a celebrity na Dobrovičovej. Záver článku je jasný ako facka – roľník sa stal nástroj politickeho marketingu a kto môže si doňho kopne ako do prašivého psa. Slovensko potrebuje padnúť asi na úplne dno podobne ako narkoman pred… Celý komentár »

Laco
Laco
7. jún 2016 11:21

1.) Znižovanie „nákladov zozadu“ ako uvádza GR PPA p. Kožuch nie je opatrenie priamo podporujúce výrobu mlieka, ale môže slúžiť ako podpora pre celý poľnohospodársky sektor. 2.) Podľa prepočtov PPA „výber zvierat určite zasiahne viac ako 3/4 dojníc“ pýtam sa či to znamená, že 1/4 dojníc na Slovensku na ktoré… Celý komentár »

Anonym
Anonym
7. jún 2016 16:53

super článok, Slovensko je malá krajina história sa opakuje Únia je len výhovorka a to čo sa dialo v 90 – tych rokoch sa deje aj teraz, nie sú tam tí istí ľudia, ale ich potomkovia, príbuzní atď.

agrisato
agrisato
7. jún 2016 19:49

Pán ,ktorý si hovorí Predseda Vlády , akosi pozabudol…Že by revanš SNS za koncesionárske poplatky…

bps
bps
7. jún 2016 19:54

,,…snahy revanšistu zhati naši vepři boubelati…´´ Kde tak asi sedia?

Zeman
Zeman
8. jún 2016 9:18

Márne sme čakali na páliacom slnku do popoludňajších hodín včera v Dvoroch na bombastické oznámenie podpory. Informácia o ňom sa nádejne šírila celé predpoludnie. Pán premier, po rozdávaní “ pašákov “ organizátorom akcie ( chvály boli obojstranné ) , nám oznámil že sa máme pripraviť na klimatickú zmenu. Vďaka pán… Celý komentár »

realista
realista
8. jún 2016 9:59

čo dodať pre podporu agrosektora nie sú, nie sú, nie sú peniaze v štátnom rozpočte a opäť všetci čakajú na „dary z Bruselu“… …čudujete sa ??? ak áno doporučujem pozrieť si štruktúru štátneho rozpočtu, podiel agrosektoru na zamestnanosti a HDP…. skrátka agrosektor zaujíma každého len pri voľbách…. sedliak pomôž si… Celý komentár »