Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Poslanci vyzývajú proti nekalým obchodným praktikám

Poslanci vyzývajú proti nekalým obchodným praktikám
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európsky parlament včera počas plenárneho zasadnutia prijal správu vyzývajúcu k prísnejším predpisom o nekalých obchodných praktikách v potravinovom reťazci.
Za prijatie správy hlasovalo 600 poslancov, 48 hlasovalo proti a 24 sa zdržalo hlasovania.

„Poslanci Európskeho parlamentu hlasovaním preukázali, že téma nekalých obchodných praktík sa netýka len Slovenska, ale aj ďalších krajín EÚ. Slovensko bude preto aj naďalej vyvíjať iniciatívu, aby sme túto tému riešili na najvyššej európskej úrovni. V oblasti poľnohospodárstva je to jedna z troch priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa EP vypracoval správu z vlastnej iniciatívy. Tá vyzýva Komisiu, aby presadila pravidlá voči oneskoreným platbám a navrhla „rámec na úrovni EÚ, ktorým by ustanovila všeobecné zásady“ ako sa vysporiadať s nečestnými obchodnými vzťahmi v potravinovom reťazci. Nekalé praktiky sú prítomné v každom dodávateľskom reťazci, ale problém je obzvlášť akútny v potravinovom reťazci a je ich potrebné „naliehavo riešiť,“ uvádza sa v správe EP.

„Domnievame sa, že je nevyhnutné prijať rámcové právne predpisy na úrovni EÚ na riešenie nekalých obchodných praktík a zabezpečiť, aby európski poľnohospodári a spotrebitelia mali prospech zo spravodlivých predajných a nákupných podmienok,“ uvádza sa v schválenej správe.

Správa tiež poukazuje na to, že nový európsky legislatívny právny rámec nesmie znížiť úroveň ochrany v krajinách, ktoré už prijali národnú legislatívu v boji proti nekalým obchodným podmienkam medzi podnikateľskými subjektmi.

„To, čo potrebujeme je, aby sa zabránilo spoločnostiam zneužívať veľké rozdiely vo vyjednávacej sile používaním nekalých obchodných praktík. Plne súhlasím s vami, že je to neprijateľné,“ uviedol Phil Hogan, komisár pre poľnohospodárstvo.

Poľnohospodári sa sťažujú, že kupujúci (obchodné systémy) odďaľujú platby, náhle menia zmluvné podmienky a tlačia na stále nižšie ceny. Chcú, aby sa Komisia zaoberala nekalými obchodnými praktikami v potravinovom reťazci, ktoré sú obzvlášť škodlivé, ak ceny komodít zostanú aj naďalej nízke.

Schválenie správy k nekalým obchodným praktikám podporili slovenskí europslanci Monika Flašíková Beňová, Branislav Škripek, Eduard Kukan, Anna Záborská, Monika Smolková, Boris Zala a Vladimír Maňka. Proti prijatiu správy boli Richard Sulík a Miroslav Mikolášik. Zdržal sa Ivan Štefanec a rokovania sa nezúčastnili Pál Csáky a Jana Žitňanská.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments