Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Zetor predal o 10 % menej traktorov než v roku 2014

Zetor predal o 10 % menej traktorov než v roku 2014
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - traktory Zetor umiestnené vo výrobnom závode v Brne.

Vlaňajšok sa opäť niesol v znamení recesie na trhu s poľnohospodárskou technikou. Informuje o tom portál denníka E15. Pocítil ju aj český Zetor. Brnianska firma, ktorá patrí do slovenského HTC holdingu, predala vlani 3773 traktorov, o desatinu menej než v roku 2014.

Celkové tržby však klesli len o 1 % na 3,69 miliardy Kč (136,54 milióna eur). Zisk sa znížil takmer o polovicu na 119 miliónov Kč. Pôvodne chcela firma predať 4061 traktorov. Tržby mali dosiahnuť 3,98 miliardy Kč.

„Rok 2015 sa v segmente výrobcov traktorov niesol v znamení recesie. Európske trhy zaznamenali pokles z hľadiska celkového predaja traktorov,“ uviedol vo výročnej správe predseda predstavenstva Martin Blaškovič.

Situácia bola do takej miery vážna, že európske hodnoty z roku 2015 boli nižšie o 7 % než v roku 2009, v ktorom vypukla hospodárska kríza.

Zetor vyviezol vlani viac ako 80 % svojej produkcie. Hlavné dôvody zhoršenia hospodárskych výsledkov boli podľa vedenia firmy dva. Okrem poklesu predaja traktorov museli ich výrobcovia, nielen Zetor, zvládnuť aj zvýšenú materiálovú náročnosť výroby. Stúpli totiž požiadavky na zníženie emisií škodlivých plynov ich motorov. Blaškovič poznamenal, že napriek nepriaznivému vývoju na jednotlivých trhoch čelí Zetor vzniknutej situácii úspešne. Značka vlani navŕšila podiel na väčšine trhov. To sa podarilo v Poľsku, Česku, na Slovensku, v Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Írsku, Litve a inde.

V Česku a na Slovensku sa stal Zetor vlani najpredávanejšou značkou traktorov v kategórii 50 až 170 HP. Na domácich trhoch obhájil prvú pozíciu z roku 2014.

„Vlani dosiahli náklady na výskum, vývoj a podporu predaja 294 miliónov Kč. Je to štvornásobok hodnoty z obdobia pred piatimi rokmi,“ uviedol Blaškovič.

Vlani po rokoch vývoja uviedol Zetor na trh šesťvalcový model Crystal. Tým počet jeho modelov vzrástol na štyri. V budúcnosti by chcel k nim pridať ešte dva. Na tom spolupracuje s renomovanou talianskou návrhárskou firmou Pininfarina.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - traktory Zetor umiestnené vo výrobnom závode v Brne.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
13. jún 2016 22:52

Kde nieto peniaze nebudú ani traktory.Iba že sa vrátia projektové financie z Eurofondov.Predajcovia pomaly ale isto dohňaj stratu navyšovaním ceny náhradných dielov.To je choré.