Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z ekonomiky

Export tvoria agrovýrobky s nižšou pridanou hodnotou

Export tvoria agrovýrobky s nižšou pridanou hodnotou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Podobne ako v minulých rokoch, tak aj vlani prevládala orientácia slovenského obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami na krajiny EÚ. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vo vládou schválenom Analytickom vyhodnotení výsledkov a tendencií zahraničného obchodu SR za minulý rok.

„Stále sa nedarí zmeniť štruktúru komoditnej skladby tohto obchodu, pretože vo vývozoch prevládali výrobky s nižšou pridanou hodnotou na rozdiel od dovozov, v ktorých prevládali spracované poľnohospodárske výrobky,“ podčiarkol rezort hospodárstva.

Celkové výsledky zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v roku 2015 v medziročnom porovnaní nezaznamenali žiadne výraznejšie zmeny. Pri raste vývozu o 0,01 % (o 0,3 milióna eur) a raste dovozu o 1,09 % (o 41,2 milióna eur) sa negatívne saldo prehĺbilo o 41 miliónov eur na celkovú zápornú hodnotu 1,096 miliardy eur. Vývoz poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov zo SR vlani dosiahol hodnotu 2,735 miliardy eur. Dovoz agrokomodít do SR dosiahol hodnotu 3,831 miliardy eur.

Na zápornom salde obchodnej bilancie s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami sa podľa MH SR podieľalo záporné saldo s Nemeckom, Českou republikou a Poľskom. Kým v prípade Poľska prišlo k výraznému medziročnému zníženiu negatívneho salda o 76,5 milióna eur, záporné saldo s ČR sa ešte prehĺbilo o 33,7 milióna eur. Zhoršilo sa tiež kladné saldo s Maďarskom a Rakúskom.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments