Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu

 Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu
insert_photoAGCO

Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu, sledujú aj počasie. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Nástup leta je neodmysliteľne spojený so začiatkom zberu hustosiatych obilnín. Pre klimatické a geografické podmienky sa už tradične rozbehnú kombajny najskôr do južných regiónov Slovenska. S pokračujúcim letom sa žatva bude plynule presúvať do vyššie položených oblastí krajiny,“ povedala.

Uviedla zároveň, že podľa informácií pestovateľov sú porasty hustosiatych obilnín štandardné a ich vývoj adekvátne zodpovedá klimatickým podmienkam na Slovensku.
SPPK podľa nej v týchto dňoch telefonicky oslovila vybrané regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory. Podľa získaných údajov z bratislavského a komárňanského regiónu vyzerajú porasty obilia v týchto oblastiach zatiaľ dobre. Kombinácia teplého počasia a zrážok obiliu pomohla.

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) v Trnave podľa nej však dodáva, že prípadné väčšie množstvo zrážok môže mať nežiaduci vplyv na výskyt a rozšírenie chorôb obilia, najmä fuzárie.

„Riaditeľ RPPK Trnava Jozef Šumichrast uviedol, že v Trnavskom kraji by sa žatva mohla začať už začiatkom júla. Niektorí tamojší pestovatelia predpokladajú, že začiatkom júla začnú zberať aj repku,“ priblížila Holéciová.

Na druhej strane si podľa nej viac zrážok želajú poľnohospodári napríklad z okresu Krupina alebo Bardejov. Na niektorých miestach už totiž vidno, že obiliu chýba vlaha.

„Poľnohospodári dúfajú, že ich v najbližších dňoch a týždňoch nepriaznivý vývoj počasia nezaskočí, napríklad formou krupobitia alebo silného vetra. Práve počasie totiž do veľkej miery určí výslednú kvalitu obilia a množstvo lepku,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: AGCO

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments