Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Tohtoročná úroda obilnín v SR by mala byť vyššia

Tohtoročná úroda obilnín v SR by mala byť vyššia
insert_photo

Tohtoročná úroda obilnín v SR by mala byť medziročne vyššia. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 „Na základe výsledkov odhadov úrody vybraných poľnohospodárskych plodín k 20. júnu 2016 očakávame u hustosiatych obilnín úrodu vyššiu o 3,4 %, čo je nárast o 97.300 ton,“ spresnili štatistici.

Výmera osiatych plôch hustosiatych obilnín je v porovnaní s minulým rokom vyššia o 1,8 %, teda o 10.100 hektárov (ha) a úroda z hektára sa zvýšila o 0,8 %, teda o 0,04 tony. Na vyššej výmere bola zasiata pšenica (o 10,1 %) a raž (o 5,8 %).

„Pokles úrody očakávame u jačmeňa a tritikale, ktoré boli zasiate na nižšej výmere. Pokles výmery u jačmeňa bol o 25.300 ha a u tritikale o 1000 ha. V porovnaní s rokom 2015 očakávame vyššiu úrodu repky ozimnej a jarnej o 15,5 %, čo predstavuje nárast o 49.800 t. Osiate plochy sa zvýšili o 3,6 % a hektárový výnos o 0,28 t z hektára,“ dodal v odhade ŠÚ SR.

Odhad úrody hustosiatych obilnín (pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikale) a repky, sa zisťoval výberovou metódou a matematicko-štatistickými metódami bola dopočítaná úroda na celú osiatu plochu jednotlivých druhov zisťovaných plodín.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Lukáš
Lukáš
1. júl 2016 15:05

Zatiaľ čo nám v okolí Trenčína obilie ešte len žltne tak včera som už pri Zlatých Moravciach videl kombajny v pšenici, pekný pohľad 🙂