Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Prioritou je roľník v dodávateľskom reťazci

Prioritou je roľník v dodávateľskom reťazci
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Priority Slovenska na čele Rady EÚ v rámci poľnohospodárskej agendy sú dôraz na posilnenie postavenia poľnohospodárov v potravinárskom a dodávateľskom reťazci, reforma niektorých prvkov spoločnej poľnohospodárskej politiky a dôraznejšia starostlivosť o lesy.

Uviedla ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná po dnešnom vypočúvaní v Európskom parlamente pred členmi výboru pre poľnohospodárstvo (AGRI).
Členovia slovenskej vlády sú od pondelka do štvrtka (11. – 14. 7.) vypočúvaní vo výboroch europarlamentu ohľadne programových priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Po spoločnej tlačovej besede so šéfom výboru AGRI Czeslawom Adamom Siekierskim ministerka Matečná uviedla, že za najcitlivejší bod v európskom agrorezorte považuje situáciu na trhu s komoditami, s čím súvisí aj kríza na trhu s mliekom a bravčovým mäsom, v širšom význame aj uzatváranie obchodných dohôd s USA (TTIP), Latinskou Amerikou (MERCOSUR) a vôbec s tretími krajinami, lebo tieto dohody majú aj agrárnu dimenziu.

„Ďalšie témy, ktoré my chceme, aby boli prioritami, úzko súvisia s postavením poľnohospodára v potravinárskom a dodávateľskom reťazci,“ spresnila Matečná s tým, že niektoré odpovede na to, ako pokročiť pri riešení mliečnej krízy, by mal poskytnúť eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan začiatkom budúceho týždňa počas zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli.

„Je tu množstvo tém, ktoré sú spoločné pre farmára, ktorý žije na Slovensku, v Bruseli alebo vo Francúzsku či dole v Andalúzii,“ priznala ministerka po vypočúvaní pred europoslancami z výboru AGRI.

Zároveň dodala, že šesť mesiacov, koľko potrvá naše predsedníctvo, je síce krátka doba, ale dosť dlhá na to, aby sme sa do záverov snažili dostať niektoré „naše“ pozície. A o to sa podľa ministerky budeme snažiť hlavne v rámci prvej priority, ktorá sa snaží posilniť postavenie farmárov v potravinovom a dodávateľskom reťazci.

„Je tu veľa podkladov k tomu, vznikla pracovná skupina, ktorú vytvoril komisár Hogan. Na Slovensku bola 1. júla konferencia k tejto téme, bolo tam veľa krajín a my sa budeme snažiť výsledky tejto konferencie dostať do záverov Rady. To by bol pre nás dosť veľký úspech,“ priznala Matečná.

Z ďalších tém je podľa nej potrebný dôraz na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky v oblasti odbúravania zbytočnej administratívy pri zazeleňovaní. Upozornila, že pri uzatváraní veľkých nadnárodných obchodných dohôd musí byť EÚ ostražitá, aby nedošlo k preplneniu už beztak plného trhu s komoditami a z hľadiska ochrany spotrebiteľov a zvlášť poľnohospodárov by všetky dovážané potravinárske produkty mali mať minimálne rovnakú kvalitu, ako je kvalita produktov, ktorú sú povinní dodržiavať producenti v EÚ.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
mt
mt
14. júl 2016 8:19

ako pekne o to vedia rozpravat. Realita je ale inde -predaj z dvora nefunguje(byrokracia pri porazke zvierat, nezmyselne predpisy, vsade sama kontrola a pokuta), ale rozpravat vedia. Cena obilia pod 100E, mlieko-co liter to minus, maso-minus(a vela vela opletaciek-kafilerka, veterina, uksup…-zdravy rozum nestaci), vajcia-lepsie su z polska, ovocie a zelenina… Celý komentár »

Mako
Mako
15. júl 2016 12:14

mt……….zaseješ travu a budeš mulčovať a určite na tom neprerobiš!

L.D.
L.D.
15. júl 2016 12:18

Veeeľmi široká téma! Navyše sa o nej hovorí v Bruseli už najmenej 5 rokov… To naozaj naša exekutíva nevie dať konkrétnejšie návrhy ako si to predstavuje urobiť? Mám totiž obavu, že obchodné reťazce u nás predávajú najmä výrobky zo Západnej Európy, Poľska…, ktorým to samozrejme vyhovuje. Budú mať záujem vôbec… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
18. júl 2016 7:35

v rámci politického marketingu je to dobré, ale realita je úplne ale úplne inde – choré je to už v zárodku lebo nejde o spoločnú poľnohospodársku politiku, ale neokoloniálnu agrárnu politiku /NAP/, ktorá rozvracia nie len Slovensko, ale všetky postkomunistické krajiny – roľník je až na 1 218 mieste