Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Ceny obilnín možno stúpnu

Ceny obilnín možno stúpnu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rozbehla sa žatva 2016. Niet sa čo čudovať, že svetové ceny obilnín klesajú už tretí rok po sebe, keď svetové zásoby týchto komodít neustále rastú. To, čo prekvapuje je skôr fakt, že produkcia obilia vo svete zaznamenáva už tretí rok po sebe výrazne dobré výsledky.

Jej pokles obvykle zabezpečovalo nepriaznivé počasie, choroby zŕn, prírodné katastrofy a podobne. Dokonca ani farmári vo svete nepoľavujú v intenzite pestovania týchto hlavných komodít.

Áno, sme len na začiatku. Nemožno sa teda zodpovedne vyjadriť k nedokončenému zberu, pokiaľ nebude pod strechou posledné steblo – ako nás učí staré príslovie. No už dnes sa dá povedať, že ceny obilia sa začínajú odrážať od dna. Tým dnom sa myslia hlavne nákupné ceny, aké fungujú v stredoeurópskom priestore (najmä Maďarsko, Slovensko, Česká republika). Len tu totiž klesla cena kŕmneho obilia takmer na stanovenú intervenčnú cenu – okolo 100 euro, kým napr. v Nemecku – Hamburgu sa predávalo v tom istom období za 140-150 €/t. Aktuálne v ostatných dňoch (od 5.7. 2016) zaznamenáva nárast cena pšenice potravinárskej na parížskej burze MATIF, termínovaná na september 2016. K 13.7. 2016 je stanovená na 161 €/t, s perspektívou ďalšieho rastu. Minimum mala k 4.3. 2016 – iba 140,75 €/t. Vlani v júli (k 2.7. 2015) sa pšenica potravinárska na MATIFe predávala za cenu 205 €/t, no maximum zaznamenala 9.11. 2012 s úrovňou 277 €/t. Odvtedy len klesala. Kde hľadať príčiny tohtoročného vývoja?

Podľa najnovších správ bude úroda obilia vo Francúzsku aj Nemecku, teda hlavne jeho kvalita, nepriaznivo ovplyvnená vlhkým počasím. Analytici predpokladajú pokles produkcie pšenice mäkkej vo Francúzsku na úroveň 37,26 mil. ton, čo je o vyše 9% menej ako rekordná úroda roku 2015. Negatívne je zasiahnutá aj kvalita jačmeňov v týchto krajinách Európskej únie s najväčšou produkciou obilnín. Podobná situácia je ale aj v iných častiach sveta, napr. v Brazílii postihli silné dažde úrodu kukurice. Naopak v USA zrejme ponuka kukurice dosiahne 28-ročný rekord (od r.1988) a aj zásoby sóje sú tretie najväčšie aké tu zaznamenali. Vďaka rekordným zásobám pšenice zvyšuje sa svetová spotreba umelých krmív, a tým rastie aj konkurencieschopnosť ceny pšenice voči kukurici.

Na európske trhové ceny samozrejme vplýva aj vývoz obilia, najmä do krajín severnej Afriky a Blízkeho východu. Za ostatný hospodársky rok 2015/16 vydala Európska komisia vývozné licencie na pšenicu potravinársku v celkovom množstve asi 1,4 mil. ton. Momentálne však svetový trh ovláda najmä Ruské obilie. Egyptský Všeobecný úrad pre dodávky komodít (GASC), v snahe ukončiť obdobie nedostatku, nakúpilo hneď v prvom tendri tohto hospodárskeho roka 2016/17 až 180 000 ton pšenice od Ruskej federácie a od Ukrajiny. V tejto súvislosti rastie význam čiernomorskej oblasti, ktorá začína silne konkurovať Parížskej burze a západoeurópskemu trhu s obilím.

Autor článku: Lada Debnárová - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments