Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Prostriedky za poskytnuté dáta o mlieku už o 3 týždne?

Prostriedky za poskytnuté dáta o mlieku už o 3 týždne?
insert_photopoľnoinfo.sk - stretnutie s novinármi

Pracovníci Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa dnes doobeda (15. júla 2016) stretli s novinármi, aby hovorili o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie a o ďalších otázkach, ktoré ich zaujímajú. Portál poľnoinfo.sk sa u zodpovedných informoval najmä ohľadne aktuálnej situácie s vyplatením prostriedkov na mapovanie mliečnej krízy.

„V týchto dňoch bude podpísaná zmluva medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a štátnym podnikom Plemenárske služby ohľadne vyplatenia podpory za zber údajov v oblasti mliečnej krízy. Na túto činnosť je vyčlenených 33 miliónov eur,“ uviedol pre portál poľnoinfo.sk Štefan Ryba, generálny riaditeľ poľnohospodárskej sekcie na rezorte.

Ako nás ďalej informoval, ihneď po podpísaní zmluvy Plemenárske služby oslovia chovateľov kráv s trhovou produkciou mlieka. Vychádzať budú pritom z fariem evidovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat. Poľnohospodár následne vyplní požadované informácie vo forme dotazníka a vystaví faktúru pre Plemenárske služby.

„V prípade správneho administrovania predpokladám, že poľnohospodári môžu mať prostriedky na účte do troch, alebo štyroch týždňov,“ povedal dnes pre portál poľnoinfo.sk Štefan Ryba.

Aktuálna situácia na trhu s mliekom by mala rezonovať aj na budúco-týždňových bruselských rokovaniach.

„Už v pondelok (18. júla 2016) by mal komisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan predstaviť riešenia mliečnej krízy. Mám pocit, že to budú skôr reštrikčné opatrenia zamerané na zníženie výroby mlieka na európskom trhu. V Európe sú stále krajiny, ktoré každý mesiac vyrábajú viac a viac mlieka,“ uviedla dnes Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva.

Ako ďalej informovala, ambíciou je, aby sa upravili vzťahy v reťazci prvovýrobca, spracovateľ a obchod. To je aj hlavná priorita slovenského predsedníctva v oblasti poľnohospodárstva. Táto úprava by samozrejme pomohla aj prvovýrobcom mlieka. Legislatívne ide ale o beh na dlhú trať. Cieľom je, aby sa 28 ministrov pôdohospodárstva zo štátov EÚ uznieslo na jednotnom postupe. Až následne môže Európska komisia zverejniť legislatívny návrh. 

„Aby sme riešili výrobu mlieka na národnej úrovni koncepčne, definovala pracovná skupina 10 nástrojov, ktoré by mohli pomôcť systémovej výrobe,“ uviedol Štefan Ryba.

Podľa slov šéfa poľnohospodárskej sekcie je dôležité nastaviť nie len systémy, ale aj zabezpečiť finančné prostriedky pre každoročné plnenie daných úloh.

Táto otázka sa stáva aktuálnou každým týždňom, keďže dochádza k postupnému kreovaniu štátneho rozpočtu na rok 2017.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - stretnutie s novinármi

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments