Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Európska komisia predstavila podporu roľníkom

Európska komisia predstavila podporu roľníkom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia dnes na Rade ministrov poľnohospodárstva a rybárstva EÚ predstavila balíček na podporu riešenia krízovej situácie sektora živočíšnej výroby – chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz.

Cieľom balíka je krátkodobé riešenie situácie na trhoch. Pre 28 krajín poputuje suma v celkovej výške 500 miliónov eur.

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Phil Hogan dnes v Bruseli predstavil ministrom poľnohospodárstva príslušný balík pomoci. Cieľom je “naliehavo potrebné zotavenie cien, ktoré sú vyplácané poľnohospodárom, aby mohli žiť zo svojej práce,” uviedol Hogan.

Presné podmienky čerpania budú rozpracované na úrovni expertných skupín najneskôr do polovice septembra.

„Pomoc sektoru živočíšnej výroby vo výške 350 miliónov eur je v súčasnej kritickej situácii v Európe nevyhnutná. Vítam preto balíček Európskej komisie i flexibilitu, ktorá umožní jednotlivým členským štátom stanoviť pomoc svojim farmárom podľa vlastných potrieb,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ďalších 150 miliónov eur poskytne Európska komisia na  dobrovoľné zníženie produkcie a chovov do konca tohto roku prostredníctvom organizácií výrobcov. Detaily tohto opatrenia predstaví EK v nasledujúcich týždňoch.

Autor článku: MPRV SR a TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
18. júl 2016 23:04

Tragédia…,,Šlo by to i bez peněz…´´ Pár zásahov do legislatívy! A je to !!!

jm
jm
18. júl 2016 23:19

Je hanbou pre celú EÚ keď sa sama dostala do patovej situácie. Dnes uvidíme presne ako sa pomáha slabším krajinám. Ostanú totiž na zatratenie,lebo štátna podpora bude tak rozdiélna ,že slabý prežijú len zázrakom.Veľkou hanbou je aj tak ospevovaný trhový mechanizmus ktorý totálne zlihal vďaka nenažratým obchodným reťazcom.Len tak ďalej!A… Celý komentár »

jm
jm
18. júl 2016 23:23

agristo či kto si vlastne skôr asi ten chameleón daj konkrétne návrhy a nie len bludy

CHm
CHm
19. júl 2016 8:41

:-)Užsi s tých melonou dotácíí na ušné známky volaký zmetený a všadě vidíš chameleónou!Agrisato má smutnů pravdu v tom že toto čo navrhuje nik něurobí a těbe ani tisác melonou takto darůvaných nepomože lebo ako pominů o rok buděš zasa na kolajnicu biť!

Ladislav
Ladislav
19. júl 2016 9:34

Dotacie pre Nemecko , Francuzsko a este stale Anglicko. My dostaneme tu cast “na dobrovolne znizenie produkcie chovov”. Nechcem zazit ako pojdu ceny produktov hore, keby sme “dobrovolne znizili produkciu”. Uz teraz si retazce neumerne zvysuju ceny , na masovych vyrobkoch to je krasne vidiet. Nemci su strasne kruti a… Celý komentár »

TASR
TASR
19. júl 2016 12:06

Na základe vyjadrení komisára Hogana v Európskom parlamente (19.7.) môžu členské štáty použiť časť z balíčka pomoci pre európskych poľnohospodárov vo výške 350 mil. Eur balíčka aj pre iné sektory, ako je sektor mlieka, vrátane sektora obilnín.

L.D.
L.D.
19. júl 2016 13:46

Týmto krokom vlastne Európska Komisia priznala svoj taktický omyl, ktorým spôsobila tento stav. Nastavené pravidlá totiž zlyhávajú. Je to na zaplakanie. Kto a hlavne pre KOHO sa tvorí európska legislatíva? A kto je za to zodpovedný?

agrisato
agrisato
19. júl 2016 20:12

Jm, ďakujem za výzvu! Riešenie je jednoduché. Celoeurópske obmedzenie skrmovania GMO bielkoviny a poberatelia prostriedkov z programu Welfare zákaz skrmovania mliečnej náhražky. Rátaj percentá poklesu trhovej produkcie…:)

jm
jm
19. júl 2016 23:23

Nemám naštudováné nejaké čísla ohľadom uvedených záležitostí tak sa ani nevyjadrujem. No v nasledujúcom článku som si všimol prerozdelenie balíčka pre jednotlivé krajiny. Asi aj to je možné použiť na nejaký výpočet. Porovnával som Slovensko s niektorými krajinamy ako Maďarsko,Česko alebo Holandsko no nejak som sa nedokázal ztotožniť s tak… Celý komentár »

CHm
CHm
20. júl 2016 19:16

Nuž té riadky ako si napísal o marasme a oddrhnutých nepreplacených hodinách mi najviacej propomínajů zapis s aktívu odborou zamestnancou v polnohospodárstve! No ak by si zašiel na také školenie o dotáciach viděl by si z drahých vozou vystupovať spokojných blahobytných ľudí ,ktorí si pri kávičke natešene v príjemnom hovore… Celý komentár »