Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Zber obilnín v 28. týždni poznačilo daždivé počasie

Zber obilnín v 28. týždni poznačilo daždivé počasie
insert_photoAGCO

Zber obilnín v 28. týždni poznačilo daždivé počasie, ktoré sa podpísalo na prerušení žatevných prác, napríklad v oblasti Levíc, Lučenca alebo Prievidze. Vlaha síce pomôže okopaninám či porastom slnečnice, avšak intenzívny dážď môže negatívne ovplyvniť kvalitu obilnín.

Dokonca prudké dažde v niektorých lokalitách poškodili porasty obilnín, ako aj olejnín. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Informovala, že poľnohospodári v regióne Bratislava výrazne pokročili v zbere úrody pšenice, jačmeňa ozimného, jačmeňa jarného a repky.

V 29. týždni pokračovali poľnohospodári v okresoch Senica a Skalica so zberom repky ozimnej, ktorá je zatiaľ pozberaná na 75 %.

„Žatevné práce v regióne Senica, Skalica boli prerušené lokálnymi búrkami a výdatnými zrážkami. Žatva jačmeňa ozimného sa v okresoch postupne končí,“ poznamenala.

V okrese Galanta je podľa Holéciovej žatva približne v polovici. Tamojší pestovatelia majú obavy, že výdatné dažde, ktoré boli potrebné na okopaniny, môžu vplývať na kvalitu a množstvo obilia. Aj doterajšia kvalita pozbieranej úrody je veľmi rozdielna. „Poľnohospodári čelia rekordne nízkym nákupným cenám,“ podčiarkla.

Trnavský región už ukončil zber repky, zostáva pozbierať pšenicu, jačmeň jarný a jačmeň ozimný. Trnavský región je aj významným pestovateľom hrachu, kde sa postupne končí jeho zber. Keby slnečné počasie vydržalo v 28. týždni, pozbieraná plocha obilnín by bola oveľa väčšia a ak by neboli zrážky, neprišlo by k zníženiu kvality úrody.

Podobné hlasy zaznievajú aj od trenčianskych poľnohospodárov – podľa nich prišiel dážď pre jesenné plodiny (kukuricu, slnečnicu) v hodine dvanástej, ale z pohľadu žatvy majú obavu zo straty kvality, najmä u potravinárskych pšeníc.

V regióne Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, ale aj v Nitrianskom kraji skončili so zberom jačmeňa ozimného a žatva repky finišuje.

„Prvé sľubné pokusy začať so žatvou na Spiši a v oblasti Prešova a Bardejova zmarili dažde z polovice júla,“ doplnila.

Pripomenula, že žatva sa na Slovensku začala počas 25. kalendárneho týždňa. Žatevné práce sa najskôr rozbehli v regióne Galanta, Dunajská Streda, postupne zber úrody začali aj poľnohospodári v Komárne, Nových Zámkoch, Trnave, Šali, Nitre, Zlatých Moravciach, Zvolene, Prievidzi, Krupine, Lučenci, Veľkom Krtíši či Trebišove.

„Neskôr sa do zberu obilia zapojili aj oblasti stredného a severného Slovenska,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: AGCO

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments