Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Francúzi sa snažia zachrániť šampanské

Francúzi sa snažia zachrániť šampanské
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zmeny klímy v Európe, ktoré umožňujú šírenie nových chorôb plodín, by mohli ohroziť aj vinice vo francúzskom regióne, ktorý produkuje šampanské. Francúzi sa preto rozhodli pre program, ktorého cieľom je vypestovať nové, odolnejšie odrody viniča, avšak pri zachovaní typickosti „kráľa vín“, uviedla tlačová agentúra Belga.

Na programe, ktorý by mal trvať 15 rokov, sa zúčastňuje Národný inštitút pre poľnohospodársky výskum (INRA) aj Francúzsky inštitút pre vinič a víno z Montpellier. Cieľom dlhodobého programu je vytvoriť štyri až päť nových odrôd viniča, ktoré budú schopné odolať budúcim klimatickým výzvam.

„Ide o kríženie odrôd registrovaných v Champagne, medzi odrodami, ktoré sú prirodzene odolné voči niektorým chorobám, alebo ktoré majú jedinečné vlastnosti, napríklad neskoré dozrievanie, a môžu získať prirodzenú odolnosť alebo lepšiu pestovateľskú schopnosť na prispôsobenie sa novým klimatickým podmienkam,“ uviedol Thibaut Le Mailloux z Výboru Champagne, organizácie, ktorá zastupuje pestovateľov a obchodníkov s touto komoditou.

Odborníci z tejto oblasti upozorňujú, že od roku 1990 dochádza k badateľným zmenám zapríčinených teplejšou klímou. Kvitnutie začína asi dva týždne skôr, strapce hrozna sú väčšie a hladina alkoholu v hrozne vzrástla o takmer jeden stupeň. Zvyšovanie emisií CO2 optimalizuje fotosyntézu plodín.

Vinári a výrobcovia šampanského momentálne z tejto situácie ťažia, z dlhodobého hľadiska však budú stratoví. Najmä ak sa potvrdia predpovede odborníkov na klímu, že priemerná globálna teplota sa do roku 2100 zvýši o jeden až päť stupňov Celzia.

Kríženie by sa malo týkať sedem odrôd hrozna, predovšetkým Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Ďalšie v poradí sú Arban, Petit Meslier, Pinot Gris a Pinot Blanc.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments