Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Máme najmenej koní na obyvateľa v Európe

Po období klesajúceho záujmu o kone sa v posledných rokoch situácia mení. Plemenný chov norika muránskeho typu v Dobšinej a na Veľkej lúke má už vypredaných všetkých valachov pre rok 2017 a je predpoklad, že po výkonnostných skúškach a vytriedení chovných kobýl nájdu majiteľov aj ostatné z 25 štvorročných koní.

“Slovensko má najmenej koní na obyvateľa v Európe, no v posledných dvoch až troch rokoch registrujeme narastajúci záujem aj o pracovné plemená,” konštatoval vedúci strediska chovu koní v Dobšinej Vladimír Šmelko.

V tomto roku Lesy SR v stredisku v Dobšinej predali 25 z celkového počtu 29 štvorročných norikov a záujemcov registrujú už aj o zvyšné zvieratá.

“Problémom chovu koní je, že do chovu i do prevádzky sa zaraďujú až štvorročné zvieratá. Nie je preto možné okamžite zareagovať na potreby trhu. Kone, ktoré sa predávajú v tomto roku, pochádzajú z obdobia, keď dopyt ešte stagnoval,” vysvetliln Vlastimil Rezek, hovorca Lesov SR, š. p., Banská Bystrica.

Chov koní norika muránskeho typu na Muránskej planine založili v roku 1950 pre potreby armády a lesníctva. Tento chov získal v roku 1995 titul šľachtiteľského chovu. Za vyše 50-ročné obdobie aj on prekonal rôzne zmeny – organizačné, ako aj v šľachtiteľskej práci (od chovu huculského koňa po terajší program). V súčasnej dobe sa počet stáda pohybuje okolo 170 kusov a ročná produkcia predstavuje 25 až 30 kusov koní vhodných hlavne pre prácu v lese, ale aj v poľnohospodárstve či agroturistike. V tomto roku zaregistrovali narodenie 27 žriebät.

Noriky z Dobšinej sú špecifické spôsobom chovu. Od jari do jesene sú zvieratá vo voľnej prírode a do stajní sa vracajú až na zimu, čo zabezpečuje ich lepšiu odolnosť a vytrvalosť i pri ťažkej práci v lese. V poslednom období sa zvyšuje záujem o manipuláciu dreva pomocou koní najmä pre rastúce výmery porastov obhospodarovaných prírode blízkym spôsobom či pre rastúce požiadavky na odstraňovanie roztrúsených kalamít. Pri nich je potrebné vytiahnuť z porastov poškodené stromy.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
5. august 2016 22:26

Ako sa to vezme…:-):-):-)

agrarnik zHN
agrarnik zHN
8. august 2016 8:21

Somár domáci (Equus asinus f. politiica) v tomto sme zasa jednotka v Európe a ťažko nás niekto dobehne

agrisato
agrisato
9. august 2016 18:14

Agrárnik z Humenného pochopil…:-):-):-)

Pinzgauer
Pinzgauer
10. august 2016 22:48

Ale ten v lese robiť nebude, ani nikde inde 😀