Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Premiér: Spoločne podporovať živočíšnu výrobu

Približne 500 vystavovateľov sa stretlo na 43. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave, ktorá sa dnes začala na výstavisku Agrokomplexu v Nitre. Na jeho otvorení sa po dlhých rokoch stretli traja najvyšší ústavní činitelia, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko.

Spoločne deklarovali záujem v maximálne možnej miere pomáhať poľnohospodárom a rovnomerne cez tento rezort rozvíjať krajinu.

“Viac ako polovica obyvateľstva žije na vidieku, no zamestnanosť v poľnohospodárstve je len málo cez dve percentá. V roku 2005 bolo vytvorených 200.000 pracovných miest, dnes je to 50.000 miest. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dosahuje 40 percent, v okolitých krajinách je to cez 70 percent. Musíme hľadať riešenia, aby sa toto zmenilo,” povedal Kiska.

Predseda parlamentu Danko v tejto súvislosti vyzdvihol legislatívnu iniciatívu, ktorá je zameraná na obchodné reťazce a osobitné odvody.

Tohtoročná úroda bude jednou z najlepších za posledné roky, informoval premiér Fico. Zároveň však skonštatoval, že sa to nemusí premietnuť do cien chleba a pečiva.

“Ak je úroda nízka a slabá, počúvame, že niektoré potraviny musia zdražieť. Keď je rekordná, nevieme to preniesť do zníženia cien. Počúvame argumenty, že v cene chleba je len 12 percent múka, zvyšok sú všetky ostatné vstupné náklady, ktoré nevieme okamžite prispôsobovať úrode,” povedal.

Podľa premiéra sú slovenskí poľnohospodári pod tlakom veľmi nízkych cien i ďalších udalostí, ktoré sa v našom poľnohospodárstve vyskytli.

“Veľmi promptne sme reagovali na problém mlieka. Dnes je evidentné, že budeme musieť ešte viac tlačiť na Európsku komisiu, aby riešila problematiku bravčového mäsa a mlieka. Boli sme svedkami dvoch či troch pokusov riešiť túto situáciu, ktoré však boli neúspešné. Podarilo sa nám tento bod zaradiť na ostatné rokovanie Európskej rady a verím, že Európska komisia bude tejto problematike venovať rovnakú pozornosť ako zakriveniu banánov a veľkosti uhoriek,” povedal premiér.

Slovenské predsedníctvo si v oblasti poľnohospodárstva nastavilo tri jasné priority, doplnil Fico. Prvou je postavenie slovenského farmára v potravinovom reťazci a boj proti nekalým praktikám, druhou znižovanie administratívnej záťaže pre poľnohospodárov najmä v súvislosti s Európskou poľnohospodárskou politikou a treťou prioritou je ochrana lesov a jasné vyjadrenie sa Európskej únie k lesnej politike. Slovensko bude presadzovať aj myšlienky týkajúce sa živočíšnej výroby a výroby mlieka, pričom sa chce podľa premiéra sústrediť na dve priority.

“Je potrebné pozrieť sa na inú štruktúru odbytu a spoločne podporovať živočíšnu výrobu na báze slovenských krmovín, pretože to je jediná cesta, ako dať dokopy všetky aspekty, ktoré dnes na Slovensku máme,” skonštatoval Fico.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
18. august 2016 13:17

Páni ústavní činitelia stále dookola to isté v prvom rade premier nech vymení toho svojho poradcu lebo vyčerpal všetky svoje schopnosti a možnosti v druhom rade nie peniaze treba nalievať do nekonečna aby sme niečo zachránili ale treba už konečne systém zmeniť celý a je to jednoduché len treba chcieť… Celý komentár »

Anonym
Anonym
18. august 2016 17:36

bla bla bla ….ako každý rok. Ceny sú pšenica 100e, kukurica 90 e , mlieko 18 centov, bravčové 1e vajcia….ale…….bla bla bla. Výsledok ? chov zrušiť, rastlinnú výrobu -zaburiniť a mulčovať. Následok- V sietiach všetko polské(aspoň ušetríme na liekoch, pretože antibiotiká tam už sú), mlieko -biela tekutina, vajcia -polské(liečivé). Podpora-kontrola… Celý komentár »

Anonym
Anonym
18. august 2016 21:30

Ma skusenosti s podporovanim dobytku.

Anonym
Anonym
19. august 2016 8:26

Neviem si pomôcť ale od roku 1990 máme vo vedení štátu stále Ing. JUDr. a Ing. výsledok je taký aký je. Ako by sa im páčilo keby poľnohospodári hovorili ako čo majú urobiť a ak im už hovoria končí to odpoveďou je to protiústavné, nedá sa a pod.

Dušan Feňo
Dušan Feňo
20. august 2016 22:22

Bolo by vhodné, aby zodpovední vo vedení SR, urobili také kroky, aby zásadne znižili dph na domáce potraviny a domáce produkty súvisiace s obhospodarovaním pôdy na cca 2-3%. Regionálna zamestnanosť je poľnohospodárstvo, lesohospodárstvo a spracovávanie produktov, čo ponúka príroda. Výpadok z príjmu dph, nech rieši rozpočet trebárs na pokutách pri… Celý komentár »

Ladislav
Ladislav
23. august 2016 9:27

Mlieko bolo “promtne” vyriesene, len je smutne , ze nezvysili ani omrvinky pre bravcove a hydinu alebo ostatnu zivocisnu vyrobu. Ci by sa pre verejnost zbytocne zneprehladnil odkaz “urgentnej pomoci Zivocisnej vyrobe na Slovensku”, a pre potrebu vysokej politiky by bol nepouzitelny? Ale pochvalujem postreh, ze na vidieku by bolo… Celý komentár »