Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Diskusia poľnoinfo.sk – Stratégiu boja je potrebné zmeniť

Diskusia poľnoinfo.sk - Stratégiu boja je potrebné zmeniť
insert_photopoľnoinfo.sk - Diskusný okrúhly stôl

Na prvom zo série Diskusných okrúhlych stolov, ktoré spoluorganizuje Zastúpenie EK, Agroinštitút a portál poľnoinfo.sk, sa hovorilo o predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie. Podujatie navštívila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Otázka postavenia poľnohospodárov v dodávateľsko-potravinárskom reťazci a nekalé praktiky v tomto reťazci sú prioritnou témou, ktorú chce Slovensko nastoliť z pozície predsedajúcej krajiny Rady Európskej únie.

„Každá krajina sa s týmto problémom vyrovnáva po svojom. Našou ambíciou je dosiahnuť, aby Európska komisia s touto témou niečo robila, aby sme naštartovali legislatívny proces. Určite sa tomuto problému budeme venovať aj na národnej úrovni,“ povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas dnešnej výstavy Agrokomplex v Nitre.

Podľa vedúceho oddelenia poľnohospodárskej politiky Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli Mateja Hudeca existuje v súčasnosti vyše 20 národných legislatív týkajúcich sa tohto problému, no doteraz neexistuje žiadny jednotný rámec pre všetky členské krajiny.

Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Gabriel Csicsai je presvedčený, že ochranu spotrebiteľa a zároveň ochranu prvovýrobcov je potrebné poňať úplne inak, ako tomu bolo doteraz.

„Je treba zmeniť stratégiu boja s reťazcami od základov, pretože zákazy, príkazy či obrovské pokuty sú síce pekné a smerom k verejnosti populárne, no nič pozitívne doteraz nepriniesli pre poľnohospodárov. Peniaze sa nikdy nevrátili k prvovýrobcom a veľké reťazce vždy našli spôsob, ako tú stratu preniesť znova len na dodávateľov a sme tam, kde sme byť nechceli,“ skonštatoval Csicsai.

Podľa jeho slov by nová stratégia mala spočívať v tom, že sa nebude venovať súčasným hráčom na trhu, ale tým, ktorí na trhu zatiaľ nie sú.

„Aby sa prvovýrobcovia, ktorí dokážu výrobky vyrobiť, vedeli dostať na trh, aby vedeli obísť veľké reťazce. To sa dá dosiahnuť len vytvorením úplne nového paralelného konkurenčného odbytového systému pre malých poľnohospodárov, kde poľnohospodár bude priamo buď akcionárom, participátorom, alebo majiteľom,“ vysvetlil princíp novej stratégie Csicsai.

Podľa neho má štát bezproblémové finančné aj legislatívne možnosti v tejto oblasti a je otázkou času, aby túto legislatívu aj dotiahol.

„Vidím to ako jediný systém, aby sa v krátkom čase a bez nejakých veľkých bojov dokázali prvovýrobcovia presadiť.“

Csicsai tvrdí, že už v súčasnosti sú vidieť prvé pozitívne príklady, ktoré vznikli bez toho, aby sa štát podieľal inak ako vytvorením legislatívneho prostredia. Súhlasí s ním aj ministerka Matečná, ktorá podľa vlastných slov dnes na Agrokomplexe navštívila niekoľko stánkov malých rodinných firiem so špeciálnou produkciou

„Všetci do jedného potvrdili, že sa z tejto výroby dokážu uživiť a všetko, čo vyrobia, dokážu aj predať. Toto je časť cesty, ktorú musí ministerstvo vydláždiť, dať priestor ľuďom, ktorí sa vedia uživiť a nemajú nároky na rozpočet na sociálne dávky, dokážu diverzifikovať plodiny,“ skonštatovala Matečná.

Štát by mal podľa nej tieto činnosti podporovať, pretože prostredníctvom malých rodinných fariem sa dá oživiť vidiek.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Diskusný okrúhly stôl

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
19. august 2016 17:07

Alibizmus a nicnerobenie zo strany ministerstva…najlepsie zrusit taketo zbytocne ministerstva, znizit dane a my- prvovyrobcovia si uz poradime.
Staci, ked nam nebudete brat a nezatazovat nas zbytocnou byrokraciou.