Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Spotrebiteľovi ponúkajú mlieko okorenené nadhľadom

Spotrebiteľovi ponúkajú mlieko okorenené nadhľadom
insert_photoMliečny fond

Ľahkosť, ale pritom nie povrchnosť dokumentárneho filmu Aká je pravda o mlieku, môže osloviť široké spektrum divákov. Film sa momentálne šíri cez platformu youtube, sociálnu sieť facebook a očakáva sa aj jeho uvedenie vo verejnoprávnej televízii. Z minulotýždňovej výstavy Agrokomplex si tvorcovia odniesli ocenenie Zlatý kosák.

“Dokumentárny film bol vytvorený v rámci realizácie komunikačnej kampane Zachráňme slovenské mlieko, ktorú realizuje Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka a Slovenský mliekarenský zväz,” hovorí Margita Štefániková, riaditeľka prvej z menovaných inštitúcií.

Ako ďalej informuje, cieľom kampane je komunikovať pretrvávajúce problémy v sektore mlieka.

“Kampaň učí ľudí tomu, aby neverili všetkým informáciám, ktoré sa šíria médiami. Hlavne na internete nájdete množstvo mýtov, aké je mlieko škodlivé, ako zahlieňuje, ako sa kravy týrajú, aké sú napichané rastovými hormónmi,” vymenúva Margita Štefániková.

Dokumentárny film podáva informácie o prvovýrobe, spracovaní, ako aj o výživových hodnotách mlieka a mliečnych výrobkov. Charakteristickou črtou je zrozumiteľná forma okorenená nadhľadom a humorom. Protagonista Samo Trnka je v podstate hlavný hrdina, ktorý hľadá objektívne odpovede na časté otázky.

“Výroba surového kravského mlieka zachytáva obrazy z chovu kráv spojené s ustajnením, kŕmením, dojením aj s welfare zvierat. Film dokumentuje výrobu mlieka a mliečnych výrobkov vo viacerých spracovateľských podnikoch. Uznávaní odborníci a lekári deklarujú zdravotné a výživové tvrdenia o mlieku a mliečnych výrobkoch, odpovedajú na otázky hlavného hrdinu dokumentu a vyvracajú mnohé mýty o mlieku,” hovorí Margita Štefániková.

Dokument bol financovaný zo zdrojov Mliečneho fondu, do ktorého prispievajú slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka.

Jednotlivé časti dokumentárneho filmu:

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Mliečny fond

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav
Ladislav
31. august 2016 8:50

Pekné a poučné, dobrá práca!!!