Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

V Nemecku výrazne poklesla úroda pšenice

V Nemecku výrazne poklesla úroda pšenice
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Úroda pšenice a repky v tomto roku citeľne klesla. Informovala o tom DPA a nemecká spravodajská televízna stanica N24. Pre nemeckých roľníkov sa nevyvíja priaznivo ani cena chlebového obilia na svetovom trhu.

V súčasnosti je všeobecne nižšia než v minulom roku, takže straty sa ani čiastočne nevyrovnajú jej vývozom. Cena pšenice klesla, lebo sa dosiahla jej dobrá úroda v Spojených štátoch, Rusku a na Ukrajine.

Prezident Nemeckého zväzu roľníkov Joachim Rukwied minulý týždeň na tlačovej konferencii v Berlíne povedal, že tohtoročná žatva „je silnou skúškou nervov“.

Úroda strategicky dôležitej pšenice dosiahla 24,6 milióna ton. Zber bol medziročne slabší o 7,5 %. Jej hektárové úrody klesli najmä na severovýchode, juhozápade a západe krajiny. Úroda ozimnej pšenice, ktorá sa vysieva na 98 % určených pre pšenicu, bola pod priemerom rokov 2010 až 2015.

Obilnín sa celkovo zobralo z polí 45,5 milióna ton, o 4,5 % menej než vlani. Od roku 2010 dosahovali ich úrody priemerne 46,7 milióna ton. Tento rok sa však pestovali na menšej ploche než v roku 2015.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments