Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Po vzostupe ceny stavy ošípaných znovu rastú

Po vzostupe ceny stavy ošípaných znovu rastú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

S klesajúcou cenou za kilogram bravčového mäsa sa v Česku v posledných rokoch súbežne znižovali aj chovy ošípaných. Informoval o tom portál iDNES. V Zlínskom kraji v roku 2014 ubudlo až 10.000 ošípaných a nevyzeralo to s ich chovom dobre. Aktuálne je však situácia iná, oveľa lepšia. Ceny išli hore a poľnohospodári už intenzívne nakupujú nové prasiatka.

„Kúpili sme 150 malých prasníc v Nemecku. A do 14 dní ich pribudne ešte 150. Situácia je optimistickejšia, pretože ceny v posledných troch mesiacoch vzrástli,“ uviedol majiteľ zlínskeho poľnohospodárskeho holdingu Lukrom Zdeněk Červenka.

V Lukrome ročne vykŕmia okolo 30.000 ošípaných. Vlani sa pohybovala cena za kilogram živej váhy ošípanej pod 29 Kč (1,07 eura), aktuálne vzrástla na 33 až 34 Kč. Investície do rozširovania chovu chcú skončiť v roku 2020. Chov by mal dosiahnuť ročne 45.000 kusov.

Situácia s bravčovým mäsom sa začala zhoršovať po vstupe Českej republiky do Európskej únie. Predtým bola krajina sebestačná. Teraz majú domáci chovatelia na jeho spotrebe len 50-% podiel. Zvyšok si podelili Nemecko, Dánsko a Holandsko. Sú to štáty, v ktorých majú producenti väčšiu štátnu podporu.

„Pokiaľ sa bude mäso v takom množstve dovážať, tak tomu nebudeme schopní konkurovať,“ povedal Jindřich Václavek, spolumajiteľ poľnohospodárskeho družstva Země v Tečoviciach.

Situácia sa ešte zhoršila po vyhlásení sankcií voči Rusku, ktoré v krajinách EÚ nakupovalo veľa bravčového mäsa. Tento veľký trh sa nepodarilo nahradiť.

Štát sa usiluje nepriaznivý trend aspoň trochu zlepšiť dotáciami. Bez nich by sa už poľnohospodárske podniky nezaobišli.

„Ak nebude domáca produkcia podporovaná, tak to s chovmi ošípaných skončí ako s cukrovou repou, ktorá sa pestuje len vo veľmi obmedzenom rozsahu. Musíme ju dovážať napriek tomu, že ju vieme dopestovať,“ povedal riaditeľ Spoločného poľnohospodárskeho podniku Těšnovice Marek Dluhoš.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
27. august 2016 22:46

Tu je to jasne opísané. Prečítať aj dvakrát.