Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

SPPK: Ak spoplatnenie, tak len symbolické

SPPK: Ak spoplatnenie, tak len symbolické
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) trvá na tom, aby sadzba poplatku za odbery vôd na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy bola ustanovená vo výške nepresahujúcej hranicu 0,001 eura za kubický meter (m3). Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na návrh nariadenia vlády SR o spoplatnení vody využívanej na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, ktorý v súčasnosti pripravuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

„Rovnako najbližšou novelizáciou vodného zákona požadujeme zvýšiť ustanovené množstvo odberu vody, ktoré nepodlieha spoplatneniu, zo súčasných 15.000 m3 ročne na 50.000 m3 ročne. Naše požiadavky sme poslali Ministerstvu životného prostredia SR, s ktorými ešte o tejto problematike budeme rokovať a veríme aj v podporu rezortného ministerstva pôdohospodárstva,“ zdôraznila.

Zavádzaný poplatok je podľa Holéciovej ďalším z nákladov, ktorý poľnohospodári znášajú z dôvodu nevyhnutného zavlažovania poľnohospodárskych kultúr. Pri závlahovej sústave, ktorá patrí štátnemu podniku Hydromeliorácie, musia poľnohospodári rátať aj s ďalšími nákladmi. Medzi ne patrí nájomné za závlahovú sústavu, energie, investícia do opráv sústavy a jej ochrana.

Zdôraznila zároveň, že zavlažovanie pôdy využívajú poľnohospodári najmä v letných mesiacoch, od júna do augusta. Ďalším nevyhnutným výdavkom je udržiavanie zavlažovacieho systému v nepretržitej prevádzke. V podniku, ktorý obhospodaruje 3000 hektárov pôdy, na tento účel počas troch mesiacov zamestnávajú 30 ľudí.

S rastom nákladov na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy je podľa jej slov úzko späté aj zvyšovanie cien slovenských potravín, pokles ich konkurencieschopnosti. Zvýšené náklady sa premietnu do ceny komodít a hrozí riziko, že produkcia nebude konkurencieschopná, čo môže spôsobiť ukončenie pestovania niektorých plodín. V jednom z poľnohospodárskych podnikov zavlažujúcom poľnohospodársku plochu s rozlohou 3000 hektárov dochádza k spotrebe povrchovej vody na zavlažovanie pôdy ročne v objeme 2 miliónov m3. Za užívanie zavlažovacieho zariadenia na základe nájomnej zmluvy uhrádza podnik ročne štátnemu podniku Hydromeliorácie nájom vo výške 3 eurá na hektár.

V súčasnosti je podľa hovorkyne SPPK na Slovensku teoreticky 22 % ornej pôdy zabezpečených závlahovými sústavami.

„Odber vody pre závlahy ešte v roku 1990 dosahoval 280 miliónov m3 vody, pričom do roku 2005 toto množstvo kleslo len na 3,6 milióna m3. V roku 2013 to bolo 16,2 milióna m3 vody,“ informovala.

„Pri zavedení poplatku odporúčame zohľadniť situáciu, respektíve spoplatňovanie vody v krajinách EÚ, najmä v krajinách Vyšehradskej štvorky. Napríklad v Maďarsku je zavedený limit spoplatňovania 50.000 m3, pričom spotreba vody je spoplatnená až nad tento limit. V prípade chovu rýb (akvakultúra) je limit oslobodenia od poplatkov až do 150.000 m3,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Doplnila zároveň, že od 15. januára 2015 v zmysle vodného zákona platí, že užívanie povrchových vôd z vodných tokov alebo podzemných vôd v množstve nad 15.000 m3 ročne alebo 1250 m3 mesačne na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy sa spoplatňuje ako príjem Environmentálneho fondu. Nariadenie vlády má určiť konkrétnu sadzbu, ktorú poľnohospodári budú platiť.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
10 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
AKS
AKS
31. august 2016 9:15

Predstavenstvo Agrárnej komory Slovenska cenu závlahovej vody navrhuje na nulovej hodnote. Z pohľadu životného prostredia závlahová voda prospešne prispieva nielen na rastliny ale aj pre celú biosféru. Naša krajina z vodných zdrojov, kt. pretečí cez našu republiku zadrží len 11%, kým v Nemecku 33%. Náklady na závlahy sú aj bez… Celý komentár »

RS
RS
31. august 2016 13:15

Rozumné názory a fakty AKS. My platíme niekoľko stovák € ročne aj za odber podzemných vôd pre Slov.vodohosp.podnik za odber vody z vlastných vrtov a studní pre potreby ŽV a to si vodu ešte sami upravujeme (chlórovaním) cez vlastné úpravne vody (ďalšie náklady). Kebyže mám platiť za pitnú vodu z… Celý komentár »

Ba
Ba
31. august 2016 14:09

Voda pre zavlahy by mala mat vynimku zo spoplatnenia.Uz dnes vplyvom vplyvom vlahoveho deficitu trpia vsetky plodiny vratane obilovin.Zavlahova voda sa vrati do kolobehu pohybu vody v prirode.Podporme nielen prenajom doteraz este chvalabohu funkcnych zavlah ale aj ich rozsierenie a budovanie novych. Podporme budovanie spracovanie zeleniny cez mraziarne a pod.… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
2. september 2016 9:43

Spoplatnenie závlahovej vody je len malý fragment z celého balíka bruselskej koncpecie likvidácie postkomunistického poľnohospodárstva, ktoré západnú Európu strašilo toľké roky. V ŽV je likvidácia už na slušnej úrovni a systematicky sa ďalšími nezmyselnými nariadeniami ide likvidovať rastlinná výroby – už sa ani nečudujem prečo britskí farmári podporili brexit –… Celý komentár »

Laura Nagyova
Laura Nagyova
2. september 2016 15:22

Ak mame plniť nariadenia EU pravdepodobne sa spoplatneniu zavlahovej vody nevyhneme. Ale poplatok by mal byt naozaj symbolicky, urcite sumu 0,001 € nepovažujem za symbolickú. Pri odberoch , ktoré niekde dosahujú aj hodnotu 2 mil. M3 by sa platba vyšplhala až na 20 tis. €. Tie by mohli byt investované… Celý komentár »

Laura Nagyova
Laura Nagyova
2. september 2016 15:23

Ak mame plniť nariadenia EU pravdepodobne sa spoplatneniu zavlahovej vody nevyhneme. Ale poplatok by mal byt naozaj symbolicky, urcite sumu 0,001 € nepovažujem za symbolickú. Pri odberoch , ktoré niekde dosahujú aj hodnotu 2 mil. M3 by sa platba vyšplhala až na 20 tis. €. Tie by mohli byt investované… Celý komentár »

Anonym
Anonym
4. september 2016 22:57

0,001 eur/m3 x 2 000 000 m3 = 2000 eur

ni
ni
5. september 2016 5:46

„Ak mame plniť nariadenia EU pravdepodobne sa spoplatneniu zavlahovej vody nevyhneme.“ Tak toto je najcastejsi argument nasich politikov. Aby mohli politici kradnut, farmar bude platit. O styri roky eurofondy koncia a farmar musi pozerat do buducnosti vzdialenejsej, ako je rok 2020. A farmar veru nie je ten, co ma z… Celý komentár »

Laco
Laco
5. september 2016 8:39

Zamyslel sa niekto, nad nákladmi na administrovanie vybratia takéhoto poplatku. Nebudú náklady na úradovanie vyššie ako „tržba“?

Vaše meno
Vaše meno
5. september 2016 18:48

Aj poplatok za satelitné vysielanie bol nulový, potom 20 SK a dnes je iba 2,60 Eur. Poplatky totiž dokážu astronomicky rásť. Najdôležitejšie je ich naštartovať. A o adresáta je už určite postarané. Toto je novodobý biznis. A chudák ,ten nech platí . Však nakoniec to zavlažovanie neprináša úžitok len poľnohospodárovy… Celý komentár »