Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Výroba ovčieho mlieka je druhá najvyššia od vstupu do EÚ

Výroba ovčieho mlieka je druhá najvyššia od vstupu do EÚ
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Záujem spotrebiteľov o ovčie a kozie produkty sa v SR zvyšuje. Konštatovala to Komoditná rada pre ovce a kozy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorej hlavnou témou bola aktuálna situácia v chove oviec a kôz. Informovala o tom dnes Jana Gasperová z odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Na Slovensku sa v súčasnosti eviduje viac ako 372.000 oviec, pričom najviac sa ich chová v Banskobystrickom kraji. V chove kôz sa najlepšie darí taktiež v Banskobystrickom a Žilinskom kraji, pričom celkovo ich na Slovensku je v evidencii približne 36.000.

Celková produkcia ovčieho mlieka v roku 2015 dosiahla úroveň 11.718 ton, čo je druhá najvyššia produkcia ovčieho mlieka v SR od vstupu do EÚ. Priemerná cena mlieka vlani dosiahla hodnotu 1,02 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za liter, stala sa tak najvyššou predajnou cenou od vstupu Slovenska do EÚ. V minulom roku mierne stúpla aj odhadovaná spotreba ovčieho mlieka, na úroveň 1,91 kilogramu (kg) na obyvateľa. Mierne vzrástla celková priemerná cena jatočných jahniat, v roku 2015 predstavovala 2,53 eura za kg živej hmotnosti bez DPH.

„Najpozitívnejším prínosom v medziročnom porovnaní stavu chovu je fakt, že záujem spotrebiteľov o tieto výrobky sa zvyšuje, čo sa preukazuje najmä na zvýšení spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj mäsa. Pre podporu regionálnej ekonomiky a rozvoja je to významný prínos,“ povedal po zasadnutí komoditnej generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV Štefan Ryba.

Stretnutia Komoditnej rady pre ovce a kozy sa na pôde MPRV zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory, Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra, ako aj priamo za chovateľov zástupcovia z Agrofarmy Červený Kameň, či z Bryndziarne a syrárne zo Zvolenskej Slatiny.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Pišta
Pišta
24. september 2016 6:10

Ďalší super článok o tom, ako všetko na Slovensku krásne funguje… Veď propagandu si treba robiť za každých okolností.. Reálny počet chovaných oviec a kôz je asi polovica z toho, ako uvádza štatistika. Veď zaťaženosť na Ttp si treba zabezpečiť vlastnou hlavou… Keby bolo toľko zvierat, tak každoročne nezarastajú a… Celý komentár »