Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Ceny poľnohospodárskej pôdy v Česku výrazne stúpli

Ceny poľnohospodárskej pôdy v Česku výrazne stúpli
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ceny poľnohospodárskej pôdy v Česku v uplynulých rokoch výrazne stúpli a ďalej rastú. Dôvodom je rastúci dopyt po pôde, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.

Kým ešte pred šiestimi rokmi stál hektár pôdy v ČR 100.000 korún (cca 3700 eur), vlani už jeho priemerná cena prekročila 160.000 Kč. Tieto údaje vychádzajú zo štatistík spoločnosti Farmy.cz. Cenu ovplyvňuje typ pôdy alebo lokalita, pripomína ČT24. O poľnohospodárske pozemky je obrovský záujem aj preto, že stúpa počet farmárov.

Priemerná trhová cena poľnohospodárskej pôdy v Česku sa vlani medziročne zvýšila o viac ako 16 % z necelých 140.000 Kč na 162.500 Kč. Tento medziročný nárast bol podľa Farmy.cz doposiaľ najstrmším evidovaným medziročným zvýšením od roku 2004.
Podľa agrárneho analytika Petra Havla nie je tento vývoj prekvapením. Domnieva sa, že rast cien urýchlilo niekoľko faktorov. Jedným z nich je, že štát už nepredáva žiadnu pôdu.

„Žiadnu už nemá na predaj. Tých niekoľko desiatok tisíc hektárov, ktoré štátu spravuje Ústredný pozemkový úrad, nestačí ani na to, aby mohol vyčleniť svoje pozemky napríklad na líniové dopravné stavby,“ podotýka Havel.

K výraznému nárastu cien polí alebo pasienkov prispeli podľa neho cirkevné reštitúcie a skutočnosť, že ceny pôdy v Českej republike dlho stagnovali, prípadne rástli veľmi pomaly.

Na súčasnej situácii na trhu s poľnohospodárskou plochou sa ale podpisuje aj zvýšený záujem investorov. Tí sa ju snažia získať preplácaním farmárov, ktorí by pritom tiež radi získali pôdu, na ktorej hospodária, do svojho vlastníctva, pretože to pre nich znamená väčšiu istotu podnikania. Predseda Zväzu vlastníkov pôdy František Janda podotýka, že sa stala komoditou, do ktorej sa dajú ukladať peniaze v období ekonomickej krízy.

Ceny pôdy v Česku pritom podľa analytika Havla ešte nedosiahli svoj vrchol. V porovnaní s cenami v Európskej únii je totiž pôda v Česku pomerne lacná, aj niekoľkonásobne nižšia. To zároveň znamená, že teraz nie je vhodné pôdu predávať, pretože jej cena ešte stúpne.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments