Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Poľný deň predviedol pestovanie, zber a využitie konopy siatej

Ukážky pestovania a využitia vysokej odrody konopy siatej predviedlo občianske združenie (OZ) Európske integračné centrum počas dnešného Konopného poľného dňa v obci Štefanovičová v okrese Nitra. Netradičná žatva spojená s výmenou skúseností sa koná v rámci projektu HEMP Cluster a pod heslom Vypestuj si svoj domov.

Ako uviedla projektová manažérka Miriam Sláviková, vysoká konopa siata sa v Štefanovičovej žne po viac ako 30 rokoch.

„Účastníci sa naučili, kto, kde a akú odrodu pestoval v tomto roku na Slovensku, dozvedeli sa o úspechoch a neúspechoch pestovateľov i o najväčších chybách pri pestovaní konopy siatej v ostatných rokoch. Zmapovali sme tiež dostupnú techniku na zber a spracovanie tejto rastliny a aktuálny stav a možnosti jej spracovania na Slovensku,“ uviedla Sláviková.

Účastníci podujatia sa okrem toho dozvedeli veľa o vlastnostiach konopy, o výskyte škodcov a o ochrane pred nimi. Zoznámili sa aj s praktickými skúsenosťami z jej pestovania a zberu v Česku a v Maďarsku. Súčasťou programu boli aj praktické ukážky stavania modelu steny z konopného betónu, zatepľovania izoláciou z konopných vlákien i montáže deliacej steny z lisovaných dosiek z konopného pazderia, ktoré boli vytvorené na Konopnej stavebnej dielni, ktorá sa v Štefanovičovej konala v piatok 14. októbra

„Súčasťou programu je aj prehliadka ďalších produktov z konopy siatej, napríklad odevov, biokompozitov i ochutnávka rôznych konopných potravín,“ dodala Sláviková.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ján
Ján
17. október 2016 20:42

Dobrý deň,
to ma vie nahnevať,keď uvádzate: – že už sa niečo udialo ako napr”.bol
Poľný deň o konope siatej,ale aj iné akcie-že už sa to uskutočnilo” !!!
S pozdravom
Ján Bukovčík

Lada Debnárová
Lada Debnárová
18. október 2016 16:51

Pán Ján, o konope siatej ešte určite nejaké akcie budú – sledujte stránku, alebo nechajte na seba kontakt prosím (mail, tel.) – budeme Vás informovať.

PeterS
PeterS
26. október 2016 10:35

Mne to tiež veľmi chýba! Prehľad/kalendár akcií/podujatí. Keďže nás je viac, ktorým to chýba, tak by si to správca webu zobrať ako podnet na rozšírenie stránky 🙂