Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Vidiecky parlament ocenil päticu žien – Líderiek 2016

Aktivistka Ľudmila Eva Kmeťová z Košút, politička Zuzana Nebusová zo Spišských Tomášoviec, podnikateľka Irena Petrusová z Plavnice, remeselníčka Mária Mizeráková z Pobedimu a mimoriadne ocenená aktivistka Eva Kuraková zo Zubrohlavy sa stali víťazkami súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2016.

Jej výsledky vyhlásili na konferencii Ženy do voza i do koča pod gesciou Vidieckeho parlamentu (VIPA) na Slovensku, ktorá sa konala 14. októbra v Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou).

„Už 15. ročník súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2016 sa konal pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku a europoslankyne Jany Žitňanskej pri príležitosti Svetového dňa vidieckych žien (15. 10.), pričom VIPA sa ju snaží každý rok organizovať vždy v rôznych kútoch Slovenska,“ informovala predsedníčka VIPA na Slovensku Mária Behanovská.

Aktivistka Ľudmila Eva Kmeťová je predsedníčkou základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Košútoch, ktorej členovia sú veľmi aktívni. Študuje na Univerzite tretieho veku, je členkou miestnej akčnej skupiny Dudváh, venuje sa športovo-kultúrnemu a sociálnemu vyžitiu obyvateľov obce Košúty, založila športový klub Harmónia.

Politička Zuzana Nebusová je starostkou obce Spišské Tomášovce už 22 rokov. Počas svojho starostovania sa sociálnym prístupom k ľuďom pričinila o zvýšenie životnej úrovne marginalizovanej rómskej komunity, kde je v súčasnosti zlepšený štandard bývania. Zabezpečuje rozvoj obce predovšetkým individuálnou výstavbou a snahou vytvoriť v obci priestor pre mladé rodiny. Je tiež aktívnou členkou viacerých združení.

Podnikateľka Irena Petrusová je konateľkou Agrokarpaty, s.r.o, Plavnica. Je líderkou v miestnej akčnej skupine Horný Šariš – Minčol, v maximálnej miere podporuje zamestnanie ľudí v poľnohospodárstve –  žien v preddôchodkovom a dôchodkovom veku, ako aj mladých ľudí, študentov žijúcich na vidieku – v obciach Plaveč, Plavnica, Kozelec, Šambron, Hromoš v okrese Stará Ľubovňa, čím zabezpečuje pracovné miesta v regióne a snaží sa, aby slovenský vidiek prežil. Tiež vytvára priestor pre riešenie diplomových prác študentov univerzít v Nitre, Košiciach a Bratislave. Podieľa sa na vývoji a inovácii originálnych bylinných čajov a prípravkov z liečivých rastlín z ekologicky čistého prostredia Pienin a Zamaguria.

Remeselníčka Mária Mizeráková, ktorá je v súčasnosti dôchodkyňou, začala v roku 1995 učiť v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom základy paličkovanej čipky. V roku 2004 bola spoluzakladateľkou Cechu čipkárov Slovenska so sídlom v Novom Meste nad Váhom, kde je cechmajsterkou. Od tohto roku je vedúcou rómskeho súboru Romalo Kellen z Pobedima, s ktorým sa zúčastnila na dvoch ročníkoch Folklórneho festivalu v Nových Zámkoch. Od roku 2009 pracuje v združení Tradičné umelecké remeslá.

Mimoriadne ocenenie ženy aktivistky si z Uhrovca odniesla dôchodkyňa Eva Kurjaková. Bola starostkou Zubrohlavy, je spoluzakladateľka združenia obcí Babia hora, založila občianske združenie Plátenník, vydala Slovník obce Zubrohlava a ostatných plátenníckych obcí, organizovala rôzne výstavy ručných prác, vydala viacero kníh povestí. Založila spevácku skupinu Plátenník, zostavovala scenáre, organizovala súťažné výstavy Betlehemy Babej hory v rokoch 2012 až 2015.

Víťazky súťaže odmenil VIPA na Slovensku vecnými cenami.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
18. október 2016 7:44

Blahoželám všetkým k oceneniu.