Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Stretnutie so zahraničnými farmármi v Smoleniciach

Stretnutie so zahraničnými farmármi v Smoleniciach
insert_photoJosef Berchtold - víťazná fotografia IFAJ z roku 2009

Do akej miery môžu zahraniční farmári, ktorí k nám prichádzajú, či sa to niekomu páči alebo nie, ovplyvniť slovenské agropotravinárstvo? Čím pozitívnym sa od nich môžu Slováci inšpirovať?

Predstavujú ich zámery pre domácich agropotravinárov skutočné riziko a kde sú možnosti na prípadnú spoluprácu? Je potrebné aby nadobúdali na Slovensku aj poľnohospodársku pôdu do vlastníctva? Nielen tieto otázky rezonujú slovenským poľnohospodárom a potravinárom pri zmienke o investovaní cudzích štátnych príslušníkov na území Slovenskej republiky v oblasti poľnohospodárstva.

Kým ešte pred pár rokmi bolo zahraničných poľnohospodárov na Slovensku ako šafranu, dnes by sa už dávno nedali spočítať na prstoch oboch rúk. Prichádzajú k nám najmä z Dánska, Holandska alebo Rakúska. Investujú, zamestnávajú v danom regióne ľudí, venujú sa živočíšnej či rastlinnej výrobe.

Kde je ten zdravý kompromis medzi slovenskými poľnohospodármi a cudzincami pôsobiacimi v agrosektore na Slovensku? Čo je ešte zdravá konkurencia a čo už dravý biznis aj v kontexte boja o pôdne bohatstvo a budúcnosť slovenského poľnohospodárstva?

Aj na tieto otázky sa pokúsi priniesť odpovede stretnutie, na ktoré Vás pozýva RPPK Trnava. Jej oficiálna časť sa začne 22. novembra o 9.00 na zámku v Smoleniciach prednáškou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej, ktorá nad stretnutím prebrala aj záštitu. So svojím príspevkom vystúpi i generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, Philipp Horsch, konateľ HORSCH maschinen GmbH, Tomáš Pavlovič s Advokátskej kancelárie Prosman a Pavlovič, Jozef Šumichrast, riaditeľ RPPK Trnava a Oliver Šiatkovský, predseda RPPK Trnava. Konferencie sa zúčastní aj predseda SPPK Milan Semančík.

Bližšie informácie o podujatí a aj podmienky registrácie získate na telefónnom čísle 0907 561 873 alebo na mailovej adrese rppktt@sppk.sk.

Autor článku: SPPK
Zdroj obrázku: Josef Berchtold - víťazná fotografia IFAJ z roku 2009

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments