Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Vinica ponúkla azyl menej tradičným plodinám

Vinica ponúkla azyl menej tradičným plodinám
insert_photo3 x autor

Pred šiestimi rokmi sa Martin Havlas presťahoval na Slovensko, aby začal viesť spoločnosť Vinica. Z funkcie zootechnika na Ostravsku sa dostal do podniku s bohatými skúsenosťami pri pestovaní zeleniny, ale s hrozivou povesťou v oblasti platobnej disciplíny. Spoločnosť sa navyše nachádzala v reštrukturalizačnom procese.

Napriek vítanej profesionálnej zmene sa aj dnes po rokoch zdôveruje, že chov zvierat mu je najbližším. Vo Vinici pritom nenašiel ani jediný kravský chvost. Dostatok bolo len problémov, s ktorými od prvých mesiacov vedenia podniku zápasil. Dôležité bolo zabezpečiť základné fungovanie podniku.

„Chýbali nám prevádzkové zdroje, ale aj dôvera našich obchodných partnerov. Snažili sme sa ju získať najmä postupnými opatreniami. Výrazne nám pomohlo Osivo Zvolen vo forme vstupov do výroby, vďaka čomu sme sa dokázali postaviť na vlastné nohy,“ spomína Martin Havlas.

Dnes je podnik stabilizovaný aj vďaka razantným riešeniam a diverzifikovanej rastlinnej výrobe.

„Môj názor je, že v poľnohospodárstve sa dá úspešné pôsobiť, ak máte trochu pokory, rozumu, ale aj nadhľadu,“ prizvukuje konateľ.

Dlhodobo najzaujímavejšie plodiny vo Vinici sú tekvica, slnečnica a repka. Ale nebolo to tak vždy. Keď Martin Havlas nastúpil do tejto firmy, štatistiky mu prezradili, že repky sa na tamojších poliach nikdy neurodilo viac ako 2,5 tony z hektára.

„Vnútorne som bol presvedčený, že ak nedokážeme vyrobiť aspoň 3 tony z hektára, pestovanie tejto plodiny je pre nás ekonomickým nezmyslom. Vďaka širokej škále opatrení náš trojročný priemer dnes hovorí o 3,5-tonovej úrode a tieto výsledky zaradili repku medzi plodiny vysokocenené v osevnom postupe,“ tvrdí.

Jedným z dôkladných opatrení bola kontrola na všetkých stupňoch riadenia: získavanie podrobných informácií o nákladoch, o využívaní pracovného času, ale aj o samotnom prístupe k práci.

Následné investície prišli až s ozdravením podniku po roku 2012. Najskôr pribudla staršia technika, ktorú neskôr doplnili zariadenia zakúpené pomocou fondov z Európskej únie. V roku 2014 v spoločnosti investovali aj do skvalitnenia pôdy. Hlboká orba čiastočne nahradila minimalizačné technológie, vyvápnili viac ako 80-percent plôch a objednali si vypracovanie podrobných pôdnych máp, ktoré informovali o zásobe živín. Realizované opatrenia prispeli k zvýšeniu úrod všetkých pestovaných plodín.

V tomto roku pestujú v podniku kukuricu, lahôdkovú kukuricu, hrášok, tekvicu, slnečnicu, repku, potravinársku pšenicu, tvrdú pšenicu, ovos nahý, proso, ostropestrec. A najnovšie zvažujú aj zaradenie amarantusu do osevného plánu. Zaujímavosťou je, že z jedného pozemku dokážu ročne získať aj dve úrody. Hrášok pre susediacu mraziareň zberajú v závere mája a následne na pozemkoch vysejú proso. S jeho zberom začínajú koncom septembra a s úrodou presahujúcou dve tony z hektára sú spokojní.

Samotné pestovanie zeleniny určenej pre mraziareň by bez podpôr na integrovanú produkciu ekonomicky nevychádzalo. Významnou nákladovou položkou sú najmä osivá a špeciálna zberová technika.

„V niektorých rozhodnutiach som mal výhodu, že som nebol zviazaný domácim prostredím, v iných oblastiach by mi zázemie v regióne pomohlo. Najmä v prvých mesiacoch neboli kroky k stabilizácii jednoduché, ale žiaľ boli nevyhnutné. Vďaka tomu je dnes akciová spoločnosť Vinica stabilizovaným podnikom, ktorý môže svoju energiu sústrediť do ďalších rozvojových projektov,“ uzatvára svoje rozprávanie Martin Havlas.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
spgis.eu
spgis.eu
16. november 2016 20:19

„objednali si vypracovanie podrobných pôdnych máp, ktoré informovali o zásobe živín“
Jéééj, to som im robil ja 🙂

patriot
patriot
16. november 2016 23:50

kedysi vychyreny podnik presiel restrukturalizaciou pri ktorej zaplakalo Vela dodavatelov,majitelom pod davaju najnizsie mozne sadzby za najomne,velka cast pod je neobrobena a zarasta naletmi,zakliate doliny okolo Krupinice su pod rukami ceskych majitelov -nasi stari otcovia co zarobili volakedy peniaze na tuto podu v amerike sa v hrobe obracaju co sa… Celý komentár »

spgis.eu
spgis.eu
17. november 2016 7:17

Ako som spomínal, bol som tam robiť. Obehal som všetky ich polia a nespomínam si, že by bolo jedno neobrobené (aspoň čo bolo evidované na tú jednu firmu). A čo sa týka zamestnanosti – poznám minimálne dva podniky, kde hľadajú ľudí do ŽV, ponúkajú, myslím si, slušný plat a napriek… Celý komentár »

Juraj Huba - autor článku a prevádzkovateľ poľnoinfo
Juraj Huba - autor článku a prevádzkovateľ poľnoinfo
17. november 2016 22:11

Spgis.eu ďakujem za Tvoj postreh, ktorý vyplýva zo znalosti tamojších pomerov.