Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Juhovýchod USA trápi sucho

Juhovýchod USA trápi sucho
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Chovatelia dobytka na juhovýchode Spojených štátov sú nútení predávať svoje zvieratá, lebo pre ne nemajú na zimu dosť sena. Príčinou je veľké sucho.

Americká agentúra na monitorovanie sucha vo štvrtok zverejnila novú správu, podľa ktorej trápi časti štátov Tennessee, Severná Karolína, Georgia, Alabama a Mississippi extrémne sucho.

Sucho však trápi aj ďalšie oblasti – od východu Texasu cez Arkansas a Louisianu až po Kentucky. Podľa agentúry sú mierne suché až výnimočne suché podmienky na takmer 40 percentách severovýchodu Spojených štátov.

Na zrážky skúpe počasie sa začalo už na jar a cez leto sa zhoršilo. Búrky, ktoré v uplynulých mesiacoch zasiahli juhovýchod Spojených štátov, sa rozpadli na pobreží a do vnútrozemia sa nedostali žiadne zrážky.

Najhoršie sú na tom štáty Alabama a Georgia. V niektorých častiach Alabamy nepršalo takmer šesť týždňov a tamojšie sucho prirovnávajú klimatológovia ku katastrofálnemu suchu v Kalifornii.

Ministerstvo poľnohospodárstva vyhlásilo niekoľko okresov v štáte Georgia za oblasti postihnuté katastrofou z dôvodu strát, ktoré sucho spôsobuje farmárom.

Sucho je aj príčinou sporov medzi federálnymi štátmi. Florida obviňuje Georgiu, najmä mesto Atlanta, z toho, že využíva priveľa vody z rieky Chattahoochee, ktorá preteká cez oba štáty. Hladina vody v jazere Lanier, hlavnej zásobárni vody pre Atlantu, klesla od leta o takmer 2,5 metra. V štáte Alabama bolo od leta pre veľké sucho najmenej tisíc lesných požiarov.

Úrady v zasiahnutých štátoch museli prijať viaceré opatrenia vrátane stavu núdze a nariadenia o šetrení vodou.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrisato
agrisato
11. november 2016 17:26

A my si stále nevážime našu krajinu, jej podnebie a možnosti…

ů
ů
12. november 2016 11:29

My……poľnohospodári???…ůradníci???

agrarnik z HN
agrarnik z HN
14. november 2016 10:00

Roľníka na Slovensku viac lynčuje štátny úradník ako počasie. Úradník SR je nakazený byrokratickým morom bruselského pôvodu platený daňovými poplatníkmi čo si vôbec neuvedomuje. Ak by takto pracovali inde v EÚ a nebodaj v USA už by mali doživotný zákaz pracovať v štátnom sektore.

HN
HN
14. november 2016 22:09

presne, ako píše agrarnik…

Pišta
Pišta
15. november 2016 11:40

Potenciál poľnohospodárskej výroby na Slovensku je nevyužitý. Rujnujú ho “ búrky “ na PPA, a ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Tieto dve inštitúcie by sa mali zamyslieť nad svojou činnosťou a prijímaním nelogických smerníc, ktoré Rujnujú vidiek, našu krajinu a ľudí privádzajú do zúfalstva