Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Pasívne saldo agroobchodu opäť stúplo

Pasívne saldo agroobchodu opäť stúplo
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Saldo zahraničného obchodu (ZO) SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v období január až august 2016 pasívne, na úrovni 882,6 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 36,6 %.

Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo pri rastlinných výrobkoch o 818,4 %, pri živočíšnych výrobkoch o 42,9 % a u potravín, nápojov a tabaku o 15,9 %. U tukov a olejov sa záporné saldo vývozu a dovozu v medziročnom porovnaní znížilo o 7,2 %.

Dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov v januári až auguste 2016 bol na úrovni 2,659 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015 bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 6,6 % vyšší.

Nižší dovoz sa v januári až auguste 2016 oproti tomu istému obdobiu v roku 2015 zaznamenal len v odvetví tukov a olejov o 5,1 %. Vyšší dovoz sa v sledovanom období evidoval pri živočíšnych výrobkoch o 5,1 %, pri rastlinných výrobkoch o 5,6 % a v odvetví potravín, nápojov a tabaku o 9,2 %.

V januári až auguste 2016 sa vyviezli agropotravinárske výrobky v celkovej hodnote 1,777 miliardy eur, pri medziročnom znížení o 3,9 %. Najviac sa v medziročnom porovnaní znížil vývoz rastlinných výrobkov o 11,9 %, nižší bol aj vývoz živočíšnych výrobkov o 5,5 % a vývoz tukov a olejov o 4 %. Medziročne sa zvýšil vývoz potravín, nápojov a tabaku o 4,6 %.

TASR informovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
18. november 2016 21:38

Skoro ako v Írsku no nie pani Lada.Tu je výsledok našej dlhodobej premyslenej pomoci poľnohospodárom a potravinárom . Pomali ,ale isto zaniká aj to posledné čo tu ešte máme.Postupne ako zanikajú prvovýrobcovia zaniknú aj spracovatelia a v skutku budeme na 90% odkázaný na dovoze potom sa asi niekto zodpovedný prebudí.… Celý komentár »