Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Oravský Bobrov našiel priateľa v intenzite

Oravský Bobrov našiel priateľa v intenzite
insert_photo3 x autor - Inšpirujúci výhľad z kancelárie predsedu družstva.

Na začiatku júla sme zastihli predsedu družstva v Bobrove v optimistickej nálade. Platba za mlieko, ktoré dodali vo februári, už bola takmer celá na účte. Ako nám ozrejmil, tohtoročná kríza v mlieku sa neprejavila len v nízkych cenách, ale aj v extrémnom meškaní platieb za dodanú produkciu.

„Aj napriek tomu, že sme mlieko predávali cez odbytovú organizáciu, nevyhli sme sa závažným problémom. Neskôr sme od systému spoločného predaja upustili a mlieko speňažujeme samostatne. Spolu s využitím faktoringu sa konečne dostávame k prostriedkom v relatívne krátkom čase,“ tvrdí Tomáš Lúchava, predseda Podielnického roľnícko-obchodného družstva v Bobrove.

Hlavným zameraním podniku je chov 340 dojníc čierneho holštajna, ktorý sa pasie neďaleko hospodárskeho dvora. Dnes sú na Orave posledným podnikom, ktorý sa venuje tomuto vysokoúžitkovému plemenu. O tom, že výrobu mlieka majú zvládnutú, svedčí, že v minulom roku dokázali vyrobiť 2,4 milióna litrov suroviny. Rok predtým to bolo o 700-tisíc litrov menej. Aj keď nájsť adekvátny výrobný program namiesto mliečnej výroby je zložité, bobrovskí hospodári vážne uvažujú, že časť dojníc prekrížia s mäsovým plemenom dobytka.

„V súčasnej situácii neočakávame návrat cien na úroveň 35 centov za liter. Znížime preto stav dojníc určených na produkciu mlieka na približne tristo. Náš ďalší postup bude záležať na tom, kde sa výroba mlieka na Slovensku bude uberať,“ vysvetľuje Tomáš Lúchava.

Predseda družstva Tomáš Lúchava a agronómka Janka Košutová tvoria úspešný tandem.

Kataster, v ktorom hospodária, sa priamo dotýka Poľska a výraznú časť pozemkov ohraničujú aj brehy Oravskej priehrady. Pozemky, ktoré toto územie tvoria, sú rôznorodé. Nezainteresovaný návštevník môže veľmi rýchlo pozabudnúť, že sa nachádza v Orave. Polia sú v niektorých oblastiach rovinaté a podobajú sa skôr tým v blízkosti Žitného ostrova. Už o niekoľko sto metrov ďalej však vidíte lúky, ktorých sklon musí vzbudzovať rešpekt aj u odvážnejších traktoristov.

Na rovinatých poliach sa tamojším družstevníkom darí dosiahnuť aj výnimočné úrody. No bez živočíšnej výroby by to nešlo. Každý rok putuje na tamojšie pozemky až sedem tisíc ton hnoja, ktoré vystačia na regeneráciu tretiny a v niektorých rokoch až polovice z 550-hektárovej výmery ornej pôdy.

Pšenica z tamojších polí končí vo vlastnej živočíšnej výrobe alebo v ďalších oravských podnikoch s chovom zvierat. Chlebovú obilninu sa im podarilo dopestovať len raz. Dôvodom sú predžatevné zrážky, ktoré pravidelne odplavia lepok z klasov a tým aj radosť z lepšieho speňažovania. Bežné je aj pestovanie silážnej kukurice alebo jarnej repky.

Zaujímavosťou, ktorá v tomto roku chytá druhý dych, je pestovanie čučoriedok. Pred niekoľkými rokmi založili na svahu s výhľadom na Roháče plantáž, na ktorej pestujú 13 hektárov tmavomodrého ovocia. V minulom roku dosiahli celkovú úrodu 12 ton. Tento rok sa úroda v dôsledku poveternostných podmienok javí o niečo nižšia. V Bobrove sa však začali pripravovať na revitalizáciu výroby. Tešia sa z pomoci poľského odborníka, ktorý sa pestovaniu ovocia venoval v Holandsku. Nová posila v tíme, Józef Balczyrzak, pripravuje plán zmien, ktoré majú priniesť vyššiu úrodu. Na vysoko-produkčných plantážach v Holandsku bežne dosahujú úrody až 25 ton čučoriedok z hektára. Jeho cieľom je dostať sa na 5 ton. Oravské poveternostné podmienky sú predsa len iné, pôda pravdepodobne málo kyslá, čo spolu s ďalšími fragmentami robí z pestovania čučoriedok alchýmiu, ktorú poznáme najmä z pestovania viniča a výroby vína.

Bobrovskí hospodári majú na dobré úrody našliapnuté už teraz. Celá plantáž je pod kvapkovou závlahou a čerpá vodu z riečky Bobrovec. Akoby na česť názvu obce sa tento rok začali v rieke objavovať pováľané kmene stromov zastrúhané ako ceruzky a poprepletané s konármi. Vznikajú hrádze, o ktorých majú tamojší družstevníci dobrý prehľad. Je to neklamný znak, že v obci Bobrov, sa usídlili snaživé bobry.

Prehľad o podniku

Výmera poľnohospodárskej pôdy – 1 009 ha

Počet zamestnancov – 31

Tržby – 1 029 763 eur

Zisk po zdanení – 54 406 eur

Reportáž z PROD Bobrov je aj súčasťou ročenky Top Agro 2015/16, ktorá vyšla 27. októbra 2016. Na slávnostnom vyhodnotení súťaže Top Agro ju obdržali predstavitelia 100 najlepších poľnohospodárskych subjektov na Slovensku.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 3 x autor - Inšpirujúci výhľad z kancelárie predsedu družstva.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
čitateľ
čitateľ
21. november 2016 19:03

Holštajny chovajú aj na družstve v Trstenej.

Anonym
Anonym
22. november 2016 6:13

To už tu budú ako vidím len články o tých ,ktorí sa zúčastnili TOP Agro .Však sponzorovali podujatie…

jm
jm
22. november 2016 22:29

košeľa je bližšia ako kabát….

Tono
Tono
23. november 2016 11:41

1, V Trstenej majú červenú variantu, čiernu majú iba na Orave v Bobrove.
2,Takých podnikov na Slovensku treba viac ako je Bobrov.
3, jm asi ani nevie kde je Bobrov ale vyjadruje sa k všetkému / navrhnúť na ministra/