Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Štát pridáva upadajúcim sektorom, perspektívnym berie

Štát pridáva upadajúcim sektorom, perspektívnym berie
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Do poľnohospodárstva a priemyslu smeruje stále viac peňazí z rozpočtu, no počty zamestnancov v týchto oblastiach sa neustále znižujú. Upozornil na to počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok v Národnej rade (NR) SR opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS).

„Nehovorím, že tieto sektory si nezaslúžia pomoc, ale dlhodobé trendy treba akceptovať a nepriečiť sa im,“ zdôraznil Jurzyca.

Na druhej strane, počet zamestnancov narastá v službách. Čiže viac ľudí pracuje napríklad v cestovných kanceláriách, ako účtovníci a podobne. Upozorňuje preto na fakt, že v podobe daní sa berú peniaze zo sektorov, ktoré perspektívne rastú a presúvajú sa do tých, ktoré naopak dlhodobo klesajú.

Rozpočet označil za zrkadlo ekonomiky a teda spoločnosti ako celku. Apeloval pritom na lepšie priblíženie štruktúry rozpočtu ľuďom. Zároveň sa pridal k viacerým opozičným politikom, ktorí kritizovali posúvanie cieľa dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Z roku 2017 sa tento cieľ aktuálne presunul na rok 2019, upozornil.

Aj podľa Eduarda Hegera (OĽaNO-NOVA) je smutné, že na Slovensku je vôbec po prvý raz plánovaný vyrovnaný rozpočet až na rok 2019. Želal by si, aby sa takýto cieľ podarilo naplniť skôr. Ako príklad pre Slovensko uviedol Českú republiku, kde sa už vyrovnané hospodárenie podarilo dosiahnuť.

„Nemôžeme sa spoliehať na to, že kríza tu nebude,“ upozornil poslanec.

Donekonečna sa podľa neho nedá prejedať všetko, čo máme. Vyzdvihol však vyšší výber daní, čo prináša príjmy do rozpočtu.

Poslanec koaličného Smeru-SD a predseda finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický uznáva, že Česko urobilo krok vpred, čo sa týka vyrovnaného rozpočtu. Z dlhodobého hľadiska sú však podľa neho investície tým ťahúňom, ktorý prináša rast ekonomiky a zamestnanosť. Jurzyca mu ale oponoval, že prvoradé by malo byť to, aby boli efektívne už existujúce investície. Až potom nech sa krajina snaží o ďalšie.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
23. november 2016 21:43

Pan Jurzyca vy by ste mohli tiez odcestovat a zauctovat si do tej vasej hlavy ze suster nech sa drzi svojho remesla a nestarajte sa do polnohospodarstva

Robo R
Robo R
24. november 2016 8:31

Pán Realista. Jurzyca poukázal na fakty/čísla. Zato Vy ste nepovedali nič len urazili. Má takto prebiehať argumentácia?

realista
realista
24. november 2016 9:02

Pan Robert ja nikoho neurazam a mate pravdu poukazal na fakty za ktore nesu zodpovednost ludia typu jurzyca a spol.lebo zlikvidovali skolstvo ktore produkovalo nove pracovne sili tak nech nekomentuje stav v polnohospodarstve lebo za stav mozu jedine politici a vy sa obzrite za seba lebo aj vy ste na… Celý komentár »

realista
realista
24. november 2016 11:30

p. R. pán poslanec neviem na aké čísla poukázal čo sa týka agrosektora, ale do agrosektora prichádzajú hlavne peniaze z Bruselu SR len spolufinancuje do povinnej výšky – viz štátny rozpočet. O priamej podpore, okrem tej ktorá rieši len krízové stavy, nemožno ani hovoriť. A podpora sektoru služieb na úkor… Celý komentár »

ni
ni
24. november 2016 12:49

Neviem, naco je SaS takyto clovek, len jej zbytocne odobera hlasy.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
25. november 2016 8:33

Pán Juzryca nech sa venuje šlabikárom a účebniciam na školách, ktoré chýbaju už vyše 15 rokov na školách. Aj učitelia učia menej žiakov ako kedysi takmer o polovicu a štrajkujú za vyššie platy – pán poslanec nech sa hrabe na svojom školskom hnojčeku a nie na agrárnom.